Učitelj

340 Уни те љ

централе и учитељске заједнице. Она је само животарила крпећи се и провлачећи кроз многе тешкоће и још ни до данас није избила пред један јасан и ведар хоризонт. То ће вероватно бити задатак будућих дана.

Ж. О. Б.

Крста Јонић

Социјално питање и школа

Деветнаести век је донео велике промене нарочито у западној Европи, управо начинио преврат у техници и привреди, у политици и породици — у опште у материјалној и духовној култури. Још веће промене и с већом брзином се врше у овом столећу и оне се у велико почињу да осећају и код нас. Садашњи друштвени живот је врло компликован, збир заплетених људских односа. Данас постоји маса нејасних појмова о правилном уређењу људског друштва и никада раније као сада није на људе навалило толико проблема. Сва pe: дања о свету и животу су се из основа изменила.

Сада нико не сумња у то, да је најважнији проблем у садашњости, а свакако и у будућности такозвано социјално питање. Обично се оно сматра као радничко питање, питање четвртог сталежа, а професор Тенис у својој књизи: „Развитак социјалног питања“, исто овако дефинише: „садржину његову чине питања заједничког мирног живота и рада свих друштвених редова, који се данас јако разликују како по привредним животним условима, тако и по навикама и погледима на живот и свет“. Са ширег и једино правилног гледишта, социјално питање је збир најважнијих привредних, правних, политичких, интелектуалних, моралних и естетич“ ких питања и додирује сва друштвена уређења: породицу, ошитину, државу, приватну својину, науку, школу ит.д. Оно је у правом смислу културно питање и као такво јавља се у три облика: као духовно, политичко и привредно питање.

1.

Да бисмо могли разумети данашње социјалне прилике, бацићемо кратак поглед на карактерне одлике склопа људског друштва у прошлости. -

·