Učitelj

Надзор; народних школа 361

тражи, да образује готове људе". Војску младих учитеља треба ваљано водити; велики је грех што је она данас, у погледу даљег образовања, остављена без икаквог вођства. Између учит. и народне школе данас не постоји никаква веза. Нужно је засновати ту везу а за то је најпогоднији школски надзор. Учитељској школи треба осигурати утицај како на претходно тако и на даље образовање учитеља. У неким местима Немачке били су директори учитељских школа у споредној служби и инспектори наставе. (Рајн у Ајзенаху, када још није имао ни 30 година старости). Интересантно је да нужност ове везе признају и сами школски надзорници (наравно не код нас). Удружење школских надзорника једне немачке земље, у првом броју свога часописа „Месечни Часопис за Школски Надзор тражи успостављање везе у учитељском образовању. Удружење школских надзорника у Тирингији израдило је и детаљан план у томе погледу.

"7. — Посматрање живота школе и отуд уочавање недостатака у школском законодавству и администрацији даје материјал из кога треба створити школско право. Рад на овоме такође, припада шк. надзору у првом реду.

Листа свих функција шк. надзора била би врло дуга ако би је требало у целини ређати. Наш је задатак био да поменемо само најосновније његове дужности и то изузетно оне које су у нас занемарене. Овде би хтели додати још само то, да би се могло желети одстрањење дисциплинског поступка над наставницима од школског надзора. Дисциплински поступак треба потпуно предати у руке самих учитеља.

Избор школских надзорника.

Најважније питање за стварност ипак је у томе, како да дођемо до потребног кадра надзорника који би у свему могли задовољити оним задатцима који на њих падају, и још више, који би могли примити на себе извођење опште реорганизације наше народне школе. Које услове треба дакле да задовољи један кандидат за надзорничко звање, и да се нађе потребан број таквих: У Немачкој је чл. 144. Вајмарског устава регулисао то питање. Тај члан гласи:

(Школски надзор врше стручно образовани чиновници, којима је то главна служба).