Učitelj

бих отоги ја 378

казује један врло важан прогрес. Дете већ зна да се реч урођеник односи на нешто око рођења, на квалитет рођења у једном месту и тек доцније стиче тачнију и савршенију дефиницију: „Урођеници су они, који се рађају у једној земљи и онда су урођеници те земље“. Ова последња дефиниција јавља се код старије и богатије деце.

Пијаћа вода. — За израз пијаћа вода наилазимо код мање и сиротније деце на чудну ствар. На питање, ишта је пијаћа вода, одговарају, да не знају. Али немогуће је да не знају, шта је то вода! Међутим овде је реч пијаћа помутила њихову способност размишљања и толико се истакла у свести, да је потпуно бацила у сенку реч вода са којом је тесно везана. Пропорција оне деце, која одбацују непознату реч пијаћа и објашњавају само реч вода, повећава се са дечјим узрастом. То су већином сиротнија и одраслија деца. За њих је пијаћа вода просто вода. Али има и повећи број деце на које реч пијаћа дејствује као надражај, који производи читав број погрешних или само приближних хипотеза. Мањи број схвата обе речи као једну и за њих пијаћа вода значи пића или чак бисер, који има известан однос са водом.

Нека деца разумеју, али још нејасно, да пијаћа мора да буде придев, који се додаје води, пошто са њом има извесне везе. За њих је пијаћа вода: „Она, која се налази у пумпи“; „Вода која истиче; „Која излази“ и т.д.

Доцније наилазимо "на одговоре, који нам изгледају тачнији и одређенији: „То је вода, која није у мору , или „Покварена вода“. Овим последњим одговором дете је учи нило известан прогрес али у супротном смислу, (исто као кад је говорило о урођенику „Онај, који није рођен у једном месту“). Главно је да зна, да се придев пијаћа односи на квалитет воде. Најзад се стиче прави смисао речи и пијаћа вода сад је „Вода, која се пије“; „Вода за пиће“; „Пијаћа вода; „Вода, која није из рупе, јер се таква вода не пије“. Напослетку то је „Добра вода јер је за пиће“; „Чиста и до-

"бра вода“ и „Пречишћена вода, која служи поглавито за пиће“, чиме је дефиниција добила прави смисао. )

При схватању израза пијаћа вода у прво време реч пијаћа квари и смисао речи вода. Доцније се реч пијаћа постепено туби а истиче се главна реч вода. Затим се обе речи