Učitelj

374 Упшитељ

азговарају само што се реч пијаћа довољно не разуме и напослетку се обе речи односе на чистоћу и питкост воде.

Страна и национална вина. — Велики број деце не разумеју овај израз, али лако схватају само реч вино. Овде бива оно исто, што смо видели код израза пијаћа вода, јер имамо два придева у две тешке и непознате речи, које су придодате вину. Сад позната реч вино. остаје забачена у свести због ове две речи, које постају истакнутије. Међутим мањи је број деце, код којих бива обрнут случај, јер је реч вино доста удаљена од придева страна и национална, па је дете може да занемари и обрати пажњу на придеве. Проценат такве деце, која одбацују страна и национална а задржавају само вина, велики је код одраслије, разумније и сталоженије деце, која су господари свога мишљења.

У осмој години обично реч национална толико утиче на дете, да према њој одређује смисао целом изразу страна и Пон а вина и онда ON. „То је национални колеж“; „Национални празник“ и т. д. Израз страна вина овде је потпуно исчезао из дечје свести. Тек доцније дете почиње да прави ту разлику, раставља израз на познату именицу вина и на два непозната придева и тако страна и национална у свести постају „многа вина“, „добра вина“ и т. д. Затим стиче погрешну идеју о њиховом значењу и вели: „Тешка и лака вина“. Напослетку долази до тачног 0 „Национална вина су из наше земље а страна нису“; „Национална вина су из Италије а страна су из других земаља“.

Алпијске екскурзије. —- Овај израз представља велике тешкоће за разумевање, Прво ћемо навести један усамљен случај о погрешном, самовољном и чудном схватању. Једно дете одговорило је, да су алпијске екскурзије „Једна невест“. Затим наилази период погрешака због сличности, погрешака које смо видели и код других речи: алпијока екскурзија (езоптајопе) је исто што и зеогејате (падање), 'Фоогао (разговор), Фасиевјопе Cu Доцније: „Алпијске екскурзије су алпијске колоније“; „Колоније у планини“. Затим: „Војници алпинци“; „Стан алпинаца“; „Стан војника“; „Војници који иду у рат“ — асоцијација постала вероватно на тај начин што су видела алпинце на вежбалишту. За једну