Učitelj

Из школског рада 408

неколико момената из приче. За време цртања треба обилазити децу и том приликом тражити од њих објашњење за оно што су нацртала, стављати потребне примедбе, одобравати и храбрити).

У Јагодини, априла 1929.

НОВИ ПОКРЕТИ У ВАСПИТАЊУ Ог. Љубица Јовичић:

Утисци из нових школа у Немачкој.

(Наставак)

У новим школама чине се покушаји да се укупна настава примени кроз све разреде.

Једна од највиднијих особености новога духа у настави јесте слободан разговор. Он је нераздвојно везан са слободном укупном наставом, управо је битни услов њен.

Слободан разговор примењује се у разним облицима.

То је пре свега слободно причање или саопштавање_ нечега. Деца долазећи у школу причају слободно о мањим и већим догађајима који су им се десили и на њих оставили утисак. Њихова саопштења вешто се искоришћавају за наставу.

Сем тога слободан разговор заступљен је у облику слободних питања. Ученици на почетку часа постављају питања о нечему што је покренуло њихову радозналост. Деца радо питају и казују учитељу, исто онако као што чине према родитељима и другим блиским људима, према којима осећају поверење. Из питања се уз дечје суделовање природно рас-_ плиће даљи разговор. _

Слободан разговор значи још слободно учешће деце при преради градива. У неусиљеном разговору деца долазе до извесних проблема, заједнички траже путеве за њихово решење, слободно казују своје мишљење, убацују примедбе, изражавју сумњу. На најнижем ступњу дечјег узраста преовлађује, разуме се, први облик, док је на средњем и вишем већином примењен последњи. У најнижим разредима наставни разговори махом су пригодни разговори, изазвани

6%