Učitelj

Десетогодишњи просветни рад у нашој земљи 327

дур. Међутим тај је факат тешко притискивао учитељску са-

вест и створен је покрет учитељства — до душе без довољне техничке организације и јединства, али духовно, с обзиром на постављени захтев, компактан. Скоро 7/10 резолуција учитељских друштава из тога доба говориле су као из једнога гласа о учитељском бедном стању. Тешкоће тога стања и нарочито тешки службени односи млађег учитељства изазвали су један нарочити покрет млађег учитељства, који је несумњиво доста допринео, да поједини учитељски захтеви продру у шири круг јавности.

Школа је у предратном периоду таворила такође тешке дане. Зависила је просто од милости општинских судова. Једна неодређена одредба закона о нар. школама од 1904. год. о дванаестини прихода или приреза коју општина треба да даје сваког месеца школи, тумачена је најчешће на штету школе. Тако се дешавало да су понеке школе добијале од општине свега по неколико динара месечно. То је опет доводило до честих распуштања због немања основних потреба као: креде, дрва, плате за служитеље и 1. д.. Доводило је такође и до врло честих судара између управитеља и општинске власти, само се овде може рећи, да конци те већ уобичајене распре нису били увек у томе.

Арбитр за такву ситуацију у школи био је Господин Министар Просвете, а за ситуацију учитељства, он је био само делимично. Питање побољшања учитељских плата исто онако као и ранијих година, питање преношења те плате на државни буџет тешко је продирало у меродавне кругове он“ дашњега времена. Увек се истицала бојазан од проптерећивања државног буџета, јер су учитељи најмногобројнији ред чиновника. Ипак дуготрајном акцијом предратних учитељских генерација било је свуда створено уверење да учитељ има права на већу награду и да му се она мора дати. Пред сам рат питање материјалног побољшања учитељевог положаја било је само питање средстава и момента.

Са питањем издржавања школе није већ тако ишло. Учитељство је деценијама доказивало да школу треба да издржава држава из свог буџета, као што издржава гимнази је, пореска оделења, учитељске школе и остале установе, али су меродавни фактори до данашњег дана увек обилазили да у