Učitelj

160 Учитељ

И нама је драго то признање са једном коректуром: нису ти чиниоци ни раније, нити ће икада бити одвратни злочинци у смислу речи г. Бријана. Једно је важно и тачно: кад се већ тим) чиниоцима признаје тако моћан утицај на нове генерације треба тежити да се у тих чинилаца ствара осећање задовољства, расположења и љубави за позив.

Редакциони одбор Учитеља. По предлогу уредника „Учитеља“ а одлуком Извршног одбора У. Ј. У. у редакциони одбор „Учитеља“ изабрата су ова лица: гг. Влада К. Петровић, председник удружења, Љуб. Н. Павловић, референт М. просвете, Света О. Аврамовић, Радиша М. Стефановић и Дим. Ђ. Димитријевић, учитељи. Из унутрашњости: гл. Драгиша Михаиловић, учитељ из Белошевца, Јосип Шкавић пред. загребачке секције, Радомир Поповић, председник сарајевске секције, Иван Димник, уредник „Товариша“ и Илија Кутлача учит. из Сплита.

Иво Војновић. — Не само кнез по роду и пореклу, аристократа по карактеру, култури и манирима, Иво Војновић је кнез и аристократа и по свом књижевном делу. „Велики бард нације“ како је то лепо и тачно речено — умро је 30. августа и уз огромно учешће литерарног света и просвећених Београђана испраћен за свој сунчани Дубровник 51. августа.

Књижевни рад пок. Војновића, обиман по броју дела, дубок и емотиван по садржини представља вредност, која улази у историју и вечност. Књижевна критика и историја умеће достојно оплести венац славе око главе великог Иве.

Ми лајици, који смо са пуно узбуђења гледали „Дубровачку Трилогију“, плакали код „Смрти мајке Југовића“, дивили се „Еквиноцију“ и уживали у блиставим стиховима „Госпође са сунцокретом“, — осећамо поводом смрти Војновићеве и бол и националну гордост. „Учитељ“, пак, и нешто више: губитак сарадника на заједничком послу — на југословенској мисли коју велики песник шири кроз литературу а ми кроз школу и организацију.

Слава Иву Војновићу!!...

С ОБА: Уредник Издавач : за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић, пала

учитељ у Београду,

Хејли Пена Влада К. Петровић, Београд,

Обилићев Венац бр. 10.