Učitelj

О новцу 203

в) Новац као средство помагања човечанства. Како се помоћу новца могу подићи болнице, сиротишта, матерински домови, народни домови, народна купатила, игралишта за децу итд.

г) Имена појединих богатих људи и начин како су употребили свој новац за опште корисне циљеве.

П О проклетству новца.

а) Новац и тврдица. Како и зашто тврдица осигурава свој новац. Душевно стање тврдице.

6) Новац квари онога који га неразумно употребљава. Страст за уживањем, за коцком, бекријање, расипање богатства, последице рђавог живота у изобиљу. (Болест поседника — мучење других.)

в) Новац и богатство дражи човека на уморство, разбојништво и пљачку. Навести примере за ово. Улагивање због наследства, разбојништва, мучка убијства, крађе, преваре.

г) Новац је поделио људе у класе: богаташе и сиромахе. Та подела ствара мржњу међу људима.

Ш Како треба да употребиш новац.

Прост рачунски задатак

Физички радник М. ради дневно 8 часова и за сваки час добије 4 д. и 50 п. Пошто је он трезвен и умерен човек, те не пуши и само ретко долази у гостионицу, потребно му је за целокупно издржавање његове породице само 180 динара недељно.

Ми ћемо сад да расмотримо, шта све на овом задатку можемо да научимо.

1) Рад човеков и недељна награда. а) Израчунавање дневнице, 6) недељне награде, в) радни часови у недељи.

2) Шта он ради са својом зарадом. Један део да својој жени. Заштор Неком сумом плаћа издатке за хаљине, ципеле итд. Колико му је просечно потребно недељно за кућанствог

3) Шта му од зараде преостане месечно.

Уштеђену суму ћемо мало боље расмотрити, Колико радних часова имају ову вредносте За покриће својих домаћих потреба није радник требао да ради 48 часова недељно, него само.... Колика је награда за све часовег Он је према томе недељно могао да се одмара.... Укратко, он је више