Učitelj

Конгрес у Хелзингеру 225

ности, него и за друге особине. Ако се испит узима као средство селекције за даље образовање, не сме се заборавити, да је тенденција већине педагога, да се школовање продужи до шеснаесте и осамнаесте године, па према томе испит не може бити фактором селекције. За приступ на високе школе, треба употребљавати такође друге методе испитивања од досадашњих и увек узимати у обзир суд ранијих учитеља и оцену ранијег школског рада.

Од питања, која су се претресала у групама, била су најинтересантнија предавања о индивидуалној психологији и дечјим типовима. Ову групу предавања водио је г. проф. Адолф Феријер, те је и он изнео своја мишљења о томе врло важном психолошком проблему за увођење новог начина васпитања. Питању „тестова“, којима се испитује интелигенција и који се још увек највише употребљавају у Сједињеним Државама Америке, посвећено је неколико часова, те су о њима говорили проф. Рауп са Колумбија универзитета у Њујорку и проф. Бојд са Универзитета у Глазгову. Професор Декроли излагао је своје назоре, како се ови тестови могу употребити за научне методе при испитивању резултата новог васпитања.

Питању спремања учитељских приправника и учитеља уступљено је на конгресу доста времена, јер њих треба спремити за наставнике нове. школе. Тако је било предавање: о способностима, које треба да има учитељ, о моралном и интелектуалном спремању учитеља, о курсевима за упознавање учитеља са новим васпитањем и т1. д.

Неколико је састанака одржано са дневним редом како да се заинтересују родитељи за рад школе и васпитање деце. Приказани су успешни покуси, који су учињени у Америци, Енглеској, Аустрији и неким другим државама. Одржан је један састанак са родитељима данских ученика, који су једне недеље били позвани на састанак у Хелзингеру. Препоручено је одржавање родитељских већа и оснивање друштва Заједнице дома и школе. -

Осим наведеног била је још група о психологији новог васпитања, о стваралачким изражајима деце путем уметности, и социјалним условима у вези са реформом школе, те напокон предавање о васпитању за међународну солидарност.

5