Učitelj

Књижевни преглед 285

су прокоментарисани и објашњени, а потребне слике су јасне и врло згодне. У опште техничка страна књиге одговора потпуно важности њеног садржаја. Поред тога преводилац је преводио врло савесно. ;

Стога овај спис топло препоручујемо свима школским људима, који се баве испитивањем дечје интелигенције и теже напретку наше школе! Цена је 12 динара. Може се добити код преводиоца или у књижари „Светлост“ у Београду.

Миодраг В. Матић

Др. С. Чајковац: Читанка за |, ПЦ, Ш и ТУ разред основних школа. Загреб 1929 године. |

Још и ранијих година читанке г. Чајковца највише су се употребљавале у крајевима преко Саве и Дунава. О њима је критика дала повољан суд и указивала на добре стране њихове Сада је г. Чајковац приредио најновије издање штампано ћирилицом и наменио га за крајеве са ћирилицом.

О г. Чајковчевим читанкама ми можемо да кажемо само добро. Чланци су у њима врло срећно пробрани и методички

- сређени. Техничка им је израда тако укусна, да може послу-

жити као пример. Поред врло лепих илустрација, наилазимо и на слике у боји од најпознатијих сликара. Истина, сви су чланци на јужном дијалекту, али тим ипак читанке не губе од своје вредности и ми их топло препоручујемо.

ЕМ бг

Б)у Страна књижевност

ФСпоуаш Сао: Апеојогла редагоо са. Еттепге. Св. 1 — 1.

Стр. 1062. Цена 33 лире.

Још у средњем веку поједини народи прикупљали су у једну књигу чланке разних писаца из једне области и називали је антологијом. Нарочито су.биле познате антологије из лепе књижевности, које се и данас врло често издају и које су са литерарног гледишта веома потребне. Педагошке антологије постале су модерне почетком овога века и са њима се сретамо код свих народа. Код Немаца је позната Керова антологија а код Талијана Гварнијеријева и ова Калова. Сви они у предговорима признају, да је врло тешко саставити једну педагошку антологију, која не сме да се сведе на илустрацију само једног правца, већ мора да прикупи и супротна мишљења, да их верно изнесе, остављајући читаоцу да изводи своје закључке.

Горња антологија, коју је саставио врло срећно Ђовани Кало, професор универзитета из Фиренце има 414 разних чланака од најпознатијих педагошких писаца свих векова.