Učitelj

Хроника 237

1) Сви послови који се односе на оснивање, грађење и рад народних, грађанских, државних и приватних школа, као и свих нижих средњих школа.

2) Надзор над радом и особљем свих средњих школа и надзор и старање над свим задужбинама и свим друштвима у бановини. -

3) Градња, одржавање и снабдевање свих поменутих школа.

Све напред наведене послове бан врши под врховним надзором и под упутством ресорних министара, на основу постојећих закона.

Подела земље на бановине, које сачињавају веће политичке и управне јединице, биће од веће користи за напредовање целе државе, јер ће бити утакмице у раду и моћи ће несметано свака да се развија, а све укупно дају напредак државе. Досадашње области биле су где где одвећ мале као крушевачка, моравска, ваљевска, и нису давале никакве могућности за какав економски развитак вишега стила. То ће поделом на бановине без сваке сумње бити омогућено.

В. П.

Вакон о средњим школама. — Рад на изједначењу школ. законодавства, који је у програму здраве школ. политике, отпочео је у нас законом о средњим школама од 31 августа т. г. Можемо одмах рећи да су принципи овога закона и добри и модерни. Ми ћемо их укратко изнети:

1) Нормира се један тип средње школе у реалној гимназији са помоћним типовима, уз њу, класичне гимназије и реалке.

9) Средње школе могу бити државне и самоуправне. Приватних не може бити.

3) Земљише даје општина а о подизању и одржавању школ. зграда старају се самоуправе. Ни у ком случају не може се заузети зграда намењена каквој другој школи.

4) Настава се дели на два течаја: нижи (четири разреда) и виши течај. За прелаз у виши течај (5 разред) полаже се нижи течајни испит.

5) За оцењивање ученичког успеха предвиђају се оцене: одличан, врло добар, добар, слаб и рђав. Најмања, прелазна, оцена је добар (3). :

- 6) Ђачко удруживање одобрава се само у школи једино у циљу моралног, интелектуалног, естетичког и здравственог усавршавања без верских и племенских тенденција. Ван школе толерира се само Подмладак црв. крста.

7) Приватни испити полажу се само у јуну месецу и за њих се плаћа само државна такса.