Učitelj

Стара основна школа код Саборне Цркве 515

чика Лаза, добричина и пријатељ деце. Он је уз тај посао радио и обућарски занат. Чим би ми ушли на час, он би сео за тезгу, раширио кецељу и лепио ћиришем штикле (потпетнице), које је, како изгледа, само и правио. До његова стана стајала су у великој олупаној соби школска дрва, а до њих школско звоно, које је громко звонило за почетак школе.

Доле у дну дворишта, баш спрам Калемегдана, биле су учионице за женску школу. ;

Како је то данас све друкчије. На месту старе мушке подигнута је лепа и голема палата нове и мушке и женске школе, а на месту старе женске, сад се подиже велика и китњаста француска амбасада.

Није на одмет обновити слику старе школе, кад се погледа нова, нарочито школе, која је тада у 70-им и 80-им годинама прошлога века претстављала прву осн. школу тадање престонице Кнежевине Србије, а тиме и најбољу или бар најзнатнију школу у држави.

Да би опис био потпун да додамо, да је одмах при уласку са улице, до школе, и као почетак школске зграде била велика _ читаоница (читалиште), основана још у 50-им годинама прошлог века прилозима и улозима добрих људи. Она је била за дуги низ година стециште варошке интелигенције, професора, учитеља, чиновника, трговаца, највише пензионера, који су ту проводили време, читали „Српске новине", „Исток“ „Видовдан“, по неки руски и француски лист итд. Тада су листови излазили недељно и у претплати а нису продавани на број свакодневно као данас. Читаоци су препричавали на улици, у кавани Старога Здања, које је било преко пута и у кућама оно, што би читали. Осим тога читаоница је имала и богату књижницу, а у великој дворани и знатан број уметничких и историјских слика, као н. пр. освајање Београда Карађорђем и Чарапићем, оригиналан рад Ђуре Јакшића, који је сад у Народном музеју. За потребе своје читаоница је имала три лепе собе.

Са улице је био дућан Добривојевића, старог књижара и продавца школских артикала. У истом је дућану под, Карађорђем, становао слепи Ђура Црногорац, вождов писмоноша и разносач новости у граду.

Школске пак потребе куповали смо у тада првом дућану канцеларијске робе Јована Марковића, у почетку Космајске у-

· 33»