Učitelj

516 Учитељ

лице, на Варош Капији. Звали смо.га „Лиферант“. Књиге смо куповали код јединог тада књижара у Београду, Велимира Валожића на Варош Капији. Сиромашни су ђаци добијали књиге од државе и општине. А постојао је и нов школски фонд, из кога су исти ђаци одевани и обувани.

| Било је хладно зимско време, кад ме је отац довео и уписао

у исту школу. Стидео сам се и плашио гледајући у велику школску зграду и спрам ње огромно Старо Здање, у коме су, спрам читаонице, имали своје дућане Тодоровић, отац Саве чувеног глумца, који је продавао пиће и из кога је увек мирисала мастика и до њега кожарска радња старог трговца Јована Одавића, оца Пере и Ристе Одавића.

(Осим зграде плашили су ме и ђаци, које нисам познавао и који су ми изгледали велики као џинови. Нарочито је био импозантан ТУ разред, који је имао крупне и велике ђаке и још крупнијег учитеља Косту Павловића, једног корпулентног пречанина са дугом седом брадом.

Ну и страх је прошао и ја сам се ослободио и почео ићи у школу, у 1 разред код учитеља Косте Маринковића. Он је био добар наставник, благ и приљежан и свесно нас је учио примитивном буквару, штици, писати по таблици, молитвама и црквеном појању. Не сећам се тачно самога учитеља и његових метода. Много сам већу пажњу обраћао друговима, с којима сам правио познанства и другарства и трчали те куповали за марјаш по фишек слатких печата, које би топили на хартији на врелој пећи пре и између часова и слатко их јели. |

Завршио сам [и прешао у 11 разред. Мој учитељ биће да је отишао у пензију или премештен и ја сам га заборавио. Тек много доцније сећао сам га се, кад му је погинуо син Лука Маринковић, наш вицеконзул у Приштини, кога су убили Арнаути.

Кад сам 1873 г. ступио у [1 разред, у последњој десној учионици, био нам је учитељ Михаило Новаковић. У 1 разред је дошао за учитеља Јова Миодраговић а у 11 р. Љуба Миладиновић. Они су обојица били тек свршили прву и једину тада Учитељску школу нашу, у Крагујевцу. Они су донели у школу и нове рационалне методе рада и необичну вољу и марљивост за школу и децу. А то је била колосална' супротност дотадањем школском раду, који су изводили учитељи старога кова, у коме су играле

5;

главну улогу батине, пацке, шамари, клечање, апсе, механизам,