Učitelj

Стара основна школа код Саборне Цркве 517

бубање, празне речи, дошаптавање, тужакање, дремеж и непажња, а уз то реграције и реграције. И сав школски живот у прашљивој учионици, у четири зида. Никаквих учила ни наставних средстава, само икона св. Саве о зиду, штап на столу, намрштен учитељ за столом, страх и трепет код ђака, прикривено играње и забаве под клупама и у њима мали уџбеници за бубање: Читанка, Граматика, Прва знања, Рачуница, Црквена историја, Катихизис, Молитвослов, Српска историја, Земљопис, све књижице од једног два штампана табака, са шареним корицама, неразумљиве, · необјашњене, досадне и ако је на свакој писало „прегледала и одобрила школска комисија".

Као што рекох те, 1873. године распоред учитеља измењен је у школи. Из Ш. р. у који је дошао Љуба Миладиновић отишао је у ТУ р. на место Павловића који је ваљда пензионисан Јован Југовић Ужичанин. У 11 р. је остао Михаило Новаковић. Он је најдуже провео у тој школи. Убрзо после неколико година Миодраговић и Љуба отишли су на даље школовање, Југовић је умро чак доцније а Новаковић је учитељавао скоро до 90-их година прошлог века и добијао од општине у име признања доживотну станарину.

Њега је сменио Стева Зарић а остале Мих. Јовић, Милош Велицки и други. |

Мој учитељ 1] р. Новаковић беше родом из Шибеника и тамо је свршио, изгледа класичну гимназију. Педагошког знања ни школске рутине није имао ни он као ни оних 150—200 учитеља у Кнежевини, колико их је тада било и који су били највише из разних српских земаља ван Србије.

Он беше црне масти врло висок, мало погурен и достојанствен човек, какви су често бивали тада учитељи, који су школу сматрали као досаду, бар по изгледу на часу, и ценили више своје господство и школовање, свој такт и опхођење у грађанству него бригу и савесност око ђака.

ИМ он и Југовић имали су своје лепе куће испод Саборне. Цркве, и сваког четвртка и пред празнике носили смо тамо силне реграције, поклоне, које су сви, без разлике, ђаци немилице доносили. Чега ту није било. И глава шећера, и кеса са кавом, пиринчем, и флаша с пићем, и сланине, шунки, масти, тканина, пешкира, посуђа итд, А у школи је било богатих ђака из старих трговачких кућа Терзибашића, Луче, Русидеса, итд. Сиромашни-