Učitelj

518 Учитељ

ји, донели би по нешто, што би купили, али им је дужност била да сву реграцију носе учитељевој кући, где би их госпођа учитељка помиловала и охрабрила на учење.

Бринући се много о себи и својој кући наши су старији учитељи добро изводили своју децу. Новаковић је имао више школованих синова а Југовић сина Живка, познатог у доцније доба и као сликара и наставника цртања у гимназији. Иначе све слободно време оба су учитеља проводила у читаоници.

Миодраговић и Миладиновић били су нежењени и за реграције нису марили.

Као што рекох 11 разред сам учио и свршио код Новаковића. И он и Југовић у ТУ р. били су старовремски учитељи. М учење на памет, слишавање и казне прутом, клечањем и апсом били су најглавнији елементи у настави. У 11 р. смо бубали прва знања, рачунске таблице, катихизис, свештену историју, молитве, а у ЈУ р. исто тако и српску историју, граматику, земљопис, молитве и т. д. Ту предавања није било, ни у монологу ни у дијалогу, ни развојне наставе, ни ступњева, него — књига, учење из ње, вечито понављање, да се то све папагајски истороче и казне, ако се лекција не зна.

Новаковић би задао одавде довде. Ми би бубали на памет, и које су стране света, и која су небеска тела и који су градови и реке у европским државама и таблицу множења и дељења и молитву пред послом и пред спавање и Богородици и хришћанске тајне и приче о постању света итд.

А за време часа учитељ би одредио старије и боље ђаке, да по групама слишавају све оно, што је задано. Тада би у учионици настао метеж и паклена ларма од говора. А учитељ би изашао у канцеларију или, ради бољег реда, пазио за столом.

Читав калејдоскоп непојамних израза и неразумљивих ствари из књига врзмао се пред очима нашим. Књиге су катихетички биле писане, па је ђак учио на памет и питања и одговоре. Тако је била књига „прва знања", у којој је имало од свачега по мало. И из земљописа и астрономије, и стварне обуке и природних наука. А у књизи се читало и учило на изуст овако:

Питање. Које су стране света

Одговор. Стране су света: исток, запад, север и југ.

Питање. Које су главне вароши у Француској

Одговор. Главне су вароши у Француској: Париз, Лион, Марсељ, Тулуз, Тулон и Ница.