Učitelj

616 Учитељ

испитивање асоцијације, памћења, фантазије, чувстава, тежења и уопће интелигенције.

Сав се рад оснива на психолошком посматрању школске дјеце у вјежбаоници код различитих радова, као што је говор, писање, читање, цртање, ручни рад, писање саставака итд. |

Од 5 наставних сати одређених наставним планом за тај рад употребљава се у свакој седмици по 1 наставни сат за мотрење у вјежбаоници или експериментовање, а остала 4 наставна сата за теоријско објашњавање прибраних опажања. Етичка основа: Етика као наука, различити етички прав-. ци у прошлости и садашњости, етички идеали човјекови и постављање сврхе узгајању према тима етичким идеалима. Проучавање грађе из живота, историје и литературе, која. је одређена за морално образовање школскога дјетета.

Образложење: Ова се грађа углавном обрађивала досада у 11 разреду учитељских школа. Овђе је пренесена у шШ разред, јер ће зрелији ученици много потпуније схваћати ту науку, и више ће се постићи, неголи досада.

Овђе је сва наука подијељена на практичан и теоријски рад, а сврха му је да изгради психолошку и етичку основицу за правилно схваћање васпитнога и наставнога рада. Практичан рад састоји се из посматрања ученичкога рада у вјежбаоници и тиме ће се сасвим природно приклонити највећа пажња оним физиолошким и психолошким функцијама, које су управо главне у раду школскога дјетета. Поред тога таква ће психологија бити већ и сама по себи примијењена школским потребама, јер ће школско дијете и његов живот бити полазна тачка, с које ће се учитељским приправницима објашњавати душевне функције и појаве.

___У овоме нацрту програма додана је патолошка психологија и то код сваке душевне функције и способности, а усто су одређени главнији експерименти за њихово испитивање. Етичка се еснова педагогије изграђује на проматрању конкретнога материјала, који треба да послужи изграђивању етичких засада и изграђивању схваћања етике.

- ТУ разред:

1 Наука о узгајању: задатак узгајања, услови узгајања (индивидуални, природни и социјални), средства узгајања, основна средства (навика, вјештина и вежбање), њега, дисциплина и управљање (вођење), средства његе, дисциплине и управљања, фактори узгајања. ·

9 Логика и теорија сазнања: најбитније из елементарне _ логике и тачније познавање научних метода (индукције, де-