Učitelj

-650 Уши те љ

То су основи „слободног моралног васпитања“. који омогућавају прелаз детињи из школске, спољне дисциплине у дисциплину свог разума, унутрашњу дисциплину, постичући моралну индивидуалност детињу на слободну моралну делатност.

Кад бисмо укратко резимирали одговор на питање: какав циљ треба створити у области моралног васпитања, рећи ћемо, да циљ тога васпитања није „сугерирање доброга“, „навика-“ вање на добро“, како то. обично схватају васпитачи, није, дакле, развијање деце путем подражавања и других психичких процеса чисто аутоматског карактера, већ развијање у детету самосталне слободне моралне воље, то је самостално морално стварање, за које је наш морални идеал само материјал прерађен слободно и стваралачки у вишој форми.

Само такво морално васпитање, које поставља себи такве циљеве, водиће човечанство све већем и већем моралном усавршавању, све вишој и вишој форми моралног идеала.

За свој морални прогрес човечанство потребује што већи број индивидуално слободних твораца независне, самосталне моралности, а што мањи број носилаца статичког морала вечног и неизмењеног кроз векове.

Само народи слободни духом, само вечити творци могу да буду покретачи моралног прогреса човечанства и само у атмо: сфери чисте и пуне духовне слободе може да израсте цвет праве истинске моралности, ;

Милица Цветковић

Метода Декролиа у школској пракси

Метода Декролиа је понос белгијских народних школа. Она је такође прослављена ван белгијских граница. О томе сведочи интересовање врло великог броја истакнутих школских радника у многим европским и америчким државама, који свестрано студирају и примењују ову методу. У Бриселу хоспитују по неколико месеца учитељи из Шпаније, Румуније, Француске, Немачке, Енглеске и Америке. С времена на време долазе странци и из других држава, који остају у овим школама по неколико дана. Из Америке је прошлог лета дошла у Белгију велика група про-