Učitelj

674 Усчлисље Љ

· Ш Избор наставног градива

Пошто ручни рад заузима једно од најглавнијих места у забавишту, то се на избор наставног градива поклања нарочита пажња. Узимајући за подлогу принципе Фребелова и Монтесориног система, ми смо за наша забавишта изабрали ове радове: рад са песком, моделовање, плетење, савијање хартије, исецање хартије и преплетање.

1 Рад са песком

Најзанимљивији рад у забавишту је рад са песком, кога нарочито употребљавају по америчким забавиштима. Овај рад је у исто време и најзгоднији због тога, што се врши без: икаквих справа и од најпростијег материјала, јер се песак налази по свима нашим крајевима. За време топлих дана песак се држи у дворишту, где деца и раде, али за време зиме песак се стави у широке а плитке сандуке, који се унесу у учионицу.

У прво време деца праве разне покушаје са песком и тако се играју. Затим га скупљају у гомиле, просејавају, мешају, копају и праве од њега узвишења, јаме, тунеле, изворе, брда, долине, градове и т. д. Доцније, кад се код њих почне јављати интерес за заједничким радом, многи задаци решавају се помоћу песка. Тада се израђује цела варош са улицама, пољем и вртовима, школска зграда са игралиштем, црква, важније зграде итд. Да би рад био што пластичнији, узимају се и помоћна средства. Тако, зграде се могу претставити коцкицама или картоном, људи и животиње глином или пластелином, телеграфски диреци палидрвцима, улице ситним плочицама, железнице жицом и т. д.. Планове за све то стварају и извршују сама деца а забавиља их само подстрекава, да добро промисле о својим плановима и организују њихово реализовање. Е

2 Моделовање :

Најбољи материјал за моделовање је глина или илова-

ча, која се налази готово свуда. Ако у месту има лончара, онда је најбоље земљу од њих набавити, јер они знају да је добро умесе и очисте од каменчића и осталих састојака. Иначе још у почетку школске године свако забавиште треба да припреми довољну количину иловаче, која се остави у сандук и покрије влажном поњавом. За моделовање је потребна даска и нож. Даска може бити од меканог дрвета у облику квадрата, чија је страна дугачка око 25 см. За доњу површину треба усадити две летвице, да се даска не би савијала услед влажне земље и да би била "стабилнија при раду. Дрвени нож треба да је од жилавог дрвета а најбољи је од дреновине, дужине око 25 см. а ширине 1.50—2 см. Кад дође час рада сваком детету раздели се по једна даска и извесна количина иловаче. На чистоћу се обраћа највећа пажња.