Učitelj

Ручни рад у забавишту 675.

За моделовање употребљава се и пластелин, који је састављен из воска, масти, земље и боје. Добре су му стране . што се не суши, што је увек мекан, не прља много руке и има га у разним бојама, али има и рђаву страну што је доста скуп.

Од иловаче или пластелина могу се израђивати ове ствари:

1 Јабука. — Крушка. — Трешња. — Шљива. — Кромпир. — Краставац. — Лубеница. — Ротква. — Цвекла. — Шаргарепа. — Рен. — Патлиџан. — Паприка. — Јаје. — Кифла. — Переца. — Циглица. — Црепчић. — Грабуља. — Вила. — Ашов.

= Мотика. — Секира. — Будак. — Лестве _- Кашика. _ Виљушка. — Нож. — Чаша. — Тањир — Чинија. Шерпа. — Лонац. — Сланик. — Кључ. — Лула. — Чекић. — Срп. — Корпа. — Саонице. — Кола. — Саксија. — Шешир. — Маказе. — и тако даље. |

2 Рода. — Ласта. — Орав. —- Балуб = Пловна <= у ска. — Риба. — Змија. — Жаба. — Гуштер. — Глиста. — ПаУука =-- УЛештир ~ Кот С Це ИТ ое. ен Магарац. итд.

3 Човек са шеширом. — Човек са лулом. — Човек са штапом. — Дете у колевци. — Ловац с пушком. — Дете на саоницама. — Коњ вуче кола. — Кочијаш тера кола итд.

2 Плетење

Плетење је омиљена дечја радња и готово свако дете покушавало је још пре уласка у забавиште, да нешто исплете, С тога се тај рад у забавишту наставља под надзором забавиље и са извесним методом.

Први радови почињу са травом зуквом, која обично расте по мочарним крајевима и коју је лако набавити. Сваком детету пружи се по једна шибљика, да је изломе и увијају и на тај начин мало извежбају руку. Затим се раздаду по две шибљике, да их уплету тако, да то личи на конопац. Напослетку се раздаду по три, четири, пет и више шибљика, да исплету ланчиће, лесице, пантљике, кикиће итд. Те исте ствари израђују се после од сламе, лике, канапа, разних необојених и обојених пантљика и т. д.

3 Савијање хартије

Још пре доласка у забавиште деца се играју са хартијом и савијају је на разне начине. У прво време деци се дају новине, да их превијају на разне начине. Тако се деца донекле извежбају сама, па им се после даје чиста, бела хартија, да од ње праве разне ствари. Напослетку раде са хартијом у боји. Од хартије се израђују ови предмети:

1 Калпак. 2 Фишек. 3 Пајацова капа. 4 Кеса. 5 Капсуле за прашкове. 6 Омотач. 7 Поштански пакет. 8 Писмо. 9 Покривач за чашу. 10 Чаша. 11 Трубица. 12 Звезда. 13 Цвет. 14 Кутија. 15 Кошуља. 16 Коверат. 17 Новчаник. 18 Лепеза. 19 Млин на ветру. 20 Чамац. 21 Табла. 22 Салвет. 23 Крст. 24

43%