Učitelj

678 Учитељ

Креч и његова употреба

школе“, у Ш раз. Вежбаонице женске учитељске школе у Београду).

(Ову методску јединицу одржао сам и извео У духу „радне

Начин излагања — развојна настава.

Очигледна, као и помоћна, средства: кречњак, креч, песак, мермер, вода, четка за кречење, лопатица за малтерисање, посуђе за гашење креча и за справљање малтера.

Децо, у вашој је учионици све лепо, али вам је зид прљав око чункова. Зашто је тог (Зато, што се пећ пуши.) Шта морамо радити па да то очистимо» (Морамо то окречити.) Е, то ћемо данас и урадити, али прво да се мало разговарамо о кречу. Има ли кога међу вама да није видео креч» Сви сте га, дакле, видели. А знате ли како добијамо креч» (Креч се прави од кречњака.) А где има кречњака 2 (Има га у земљи и у великим планинама.) Ко је од вас видео кречњак > Ко није сад ће да види. Изађите овамо код стола! Ја сам вам, ево, донео неколико комада кречњака. Разгледајте их, па ће ми после један, кога прозовем, описати какав изгледа кречњак. Реците ми, дакле, какав кречњак може бити по бојиг (Бео, сив, црн.)

А сада да видимо, како се прави креч од кречњака» Можда неко већ зна нешто о томе» (Кречњак се пече.) А је ли ко од вас видео како се кречњак пече2 (Нисмо.) Пошто нисте видели, ја ћу вам то испричати. То се ради овако: озидају се велике пећи, од тврђег камена него што је кречњак. Видите, ја сам од картона направио како изгледа таква једна пећ. Шта видимо на овој пећи> (Врата. А на врху пећи» (Видимо један отвор.) Зашто су потребна врата» (Да на њих улази ваздух.) И још због. чега (Потребна су, да се на њих убацује угаљ и дрва.) Зашто треба ваздух 2 (Ватра не може да гори, ако нема ваздуха.) А зашто треба овај отвор на врху пећи> (Отвор треба зато да кроз њега излази дим.)

Пазите даље. У тако једну озидану пећ донесе се кречњака и наслаже унутра, али се не испуни цео простор. Шта мислите, зашто се не испуни цео простор2 (Не знамо.) Шта је потребно да би се кречњак могао пећи» (Потребна су дрва и угаљ.) Па зашто се оставља празан простор 2 (Празан простор се оставља, зато да се у њега мећу дрва и угаљ, и кад се упали онда се кречњак пече. Печење траје два до три дана. Кречњак садржи киселине, коју приликом печења испушта у 06лику паре, и која заједно са димом излази из пећи. Па зашто нам треба отвор» (Отвор нам још треба, да сем дима, кроз њега излазе гасови.)

Ево вам по једно парче, тако добивеног креча и по једно парче кречњака. Погледајте их и пазите добро, па да ми ка-