Učitelj

Ручни рад у забавишту 677

бовати. Те покушаје забавиља не сме да омета, јер оно чему се деца науче непосредним испитивањем, има за њих већу вредност него сва остала објашњења па чак и кад то испитивање захтева много времена и великих напора. Али док деца врше те покушаје са материјалом, забавиља има ове задатке:

а) Да проучи свако дете: који материјал највише воли; како га израђује и има ли у томе успеха. Ово је потребно, да би доцније могла таквој деци да одређује рад према њиховим способностима и интересовању;

6) Да руководи дечјим интересовањем и начином руковања материјалом, да не би деца стекла ођаве навике;

в) Да помогне деци, да своје покушаје организују тако, да буду корисни и да их стално води вишем ступњу развитка.

2 Подражавање је веома драгоцено средство у васпитању, јер расветљава деци многе претставе и богати њихов круг новим идејама. Деца су склона подражавању и забавиљи је дужност, да ту особину развија у складу са током дечјих мисли и ступњем њиховог развитка. Нарочито је подражавање корисно кад деци треба скренути пажњу на држање маказица, чекића, хартије ит. д.

3 Васпитачи данашњег доба теже, да код деце "развију иницијативу, саморадњу и социјалну свест а први услов за то у забавишту јесте, да се деци пружи згодан задатак, који ће их покренути на рад. Али експериментима је исто тако утврђено, да су и деца у стању да сама себи поставе врло значајне задатке и у томе их треба помагати. Исто тако и забавиља треба да истиче своје задатке за које деца показују интересовање и за којима осећају потребу.

Прве радове, дакле, деца израђују по својој вољи и то им се допушта, да би на тај начин развила мишиће прстију, укус и умешност у руковању материјалом и алатима. Доцније се ради по сећању и тада забавиља само нареди, шта има да се ради не износећи никакав модел пред децу. Деца раде напамет чак и кад модел стоји пред њима, али ти радови у већини случајева не могу да буду добри, јер их у природи нису довољно посматрала. То се исправља на тај начин што забавиља изнесе пред децу предмет, који има да се ради и нареди им, да га прво добро посматрају па тек онда да га раде. Рад ће бити много бољи још ако буде и у вези са каквом пригодном песмицом. ;

" Радиша М. Стефановић