Učitelj

Географска област динарског приморја · 691

Каква становници Источне Србије» — Где је народно здравље боље» — Море и приморска клима повољно утичу на грудне болести. Шта поправља народно здравље у Источној Србији> (Миниралне воде). |

Ш

Згодним питањима и потстицањима, а на основи онога што је до сад речено, сама деца изводе, утврђују и, по потреби, записују ове односе:

1 Земљиште. Од састава земљишта зависи плодност земље. Кречњачко је земљиште неплодно. На њему биљке не могу успенати. Где биљке не могу напредовати ни животиње нису распрострањене. Од тога двога зависи насељеност: она је ретка. Реткост долази од исељавања, јер каже се: „У свет трбухом за крухом“.

2 Реке. Плаховите, брзе, пуне водом реке са водопадима и слаповима могу се корисно употребити за окретање разних машина и производњу електричне струје. Тако реке помажу развитак индустрије.

3 Море. Море је поље где се не сеје, а жање се. Оно пружа становништву разноврсна занимања и велико богаство. Извор је топлоте и главни узрок благе климе. Помаже развитак трговине и унапређује привреду. Јадранско Море је најлепши украс наше домовине. Оно, својим лепотама и красотама, примамљује око многих странаца, од чега само користи можемо имати. За народе, који имају море каже се, да су срећни, а ми се са Јадранским Морем, његовим заливима, острвима и каналима можемо подичити,

4. Блага приморска клима подржава зимзелено биље и јужно воће. Приморска клима доприности и народном здрав"љу. Својим чистим ваздухом, топлијим и сјајнијим сунчевим зрацима привлачи пуно странаца, који долазе на лечење.

М

1 Понављање свега. Оријентисање: замислити се на појединим местима и причати шта се унаоколо види. Идеално путовање и разговор о пределима и местима, кроз које се у мислима пролази.

2 рта се ток појединих река. Скадарско Језеро са Бојаном, Боко-Которски Залив и др. На цртанкама (издање М Ртеч ти — Уастеђ) црта се цела географ. област.

3 У школској градини (по могућству) или у пољу (у шуми), а према размернику школске карте, ископа се јарак, који би претстављао обалу Јадранског Мора са свима заливима, лукама, драгама, ртовима, полуострвима и стоцима. То се исто може израдити и од глине само у много мањој размери.