Učitelj

692 Учитељ

4 На часу писмених састава: Напишите све што сте о Јадранском Мору запамтилирг Какав ћете наслов дати саставу — Други пут: О приморској клими. Домаћи задатак: код своје куће опишите нашу морску обалу!

5 Читање из читанке „Ловћен“, учење „Приморју“ од љЉ. Ненадовића и др.

Станко Првановић

ПЕДАГОШКО-ПРОСВЕТНИ ПРЕГЛЕД

Циришки Школски синод и учитељско образовање

1

Главни предмет за расправљање на 94 редовној скупштини Школског синода циришког кантона, држаној 30 септембра 1929 у Винтертуру, чинило је питање о реформи учитељског образовања. Као основа за дискусију служио је предлог Надзорне комисије“) кантоналног Учитељског семинара у Киснахту код Цириха. Предлог је израдио директор овог семинара, Пт. Зећајећип, а он је био и главни референт у Синоду. Кореференти су били К. Ниђег, секундарни учитељ у Цириху, и Р. Гешћоја, примарни учитељ у Веденсвилу (У4депају ). Предлог Надзорне комисије примљен је скоро једногласно (са 456 против 19 гласова). Против предлога говорио је само К. леПет, директор евангеличког семинара, поглавито из разлога што предлог ствара „државни монопол за један део наставничког образовања", те се он боји да ће, предложена реформа у случају „једностране политичке класне владавине' бити штетна „по религиозно схватање живота" а „такве почетке" он већ види у граду Цириху. Ово гледиште није било потпомогнуто ни од једног говорника. Једнодушност у гледишту Школског синода и срећно решење истакнутог проблема у учињеном предлогу дају овога пута повод за опште веровање да ће предложена реформа бити и озакоњена. Од интереса је да се упознају главне линије те намераване реформе.

У истом месту и дворани претресао је Школски синод од 16 септембра 1895 дакле пре 34 године, први пут питање о учитељском образовању. Гледиште, које је тада изнето, састојало се у томе да би се после испита зрелости у средњој

ж) Преко ове комисије врши кантонална Дирекција васпитања надзор над Учитељским семинаром и његовом вежбаоницом. Комисија има седам чланова. Директор и вице-директор семинара су саветодавни чланови, остали наставници могу према потреби бити позвани на седницу.