Učitelj

696 Учитељ

2

Педагошка средња школа пружа поглавито опште образовање, али уводи ученике и у педагогику. Њен је задатак: „Развијање духовно-моралне личности за одговорну службу у народној заједници и научно припремање за студије на Педагошком институту или на високим школама (универзитетима). Она тежи:

Васпитању за духовном самосталношћу и животом свесним дужности; буђењу осећања одговорности према. човечјој заједници и држави.

Разумевању за основе и покретачке снаге новијег културног и духовног живота. ;

Схватању задатака појединца, друштва и државе.

Навикавању на јасно мишљење и самосталан рад.

Унапређењу телесне способности и практичне умешНОСТИ. Свој задатак гледа она да постигне наставом нових језика, историје, основа педагогике, математике и природних наука и о обилатом негом вештина и телесних вежбања.

Школа има и задатак да међу ученицима брижљиво ода-

бере снаге, које су подесне за учитељски позив." МЕ: ~ Овим општим задатком обележен је јасно карактер шко-

ле. Наглашавањем развијања личности за одговорну службу у заједници дошла је до израза припремна школа за учитеље поред специјалног припремања за Педагошки институт. А припремањем за студије на универзитету изражено је да ће сведочанство о свршеној педагошкој средњој школи, као што је и досад сведочанство о учитељском испиту зрелости. (мада у ограниченом обиму) давати право на редовне универзитетске студије. На тај је начин створена могућност да се они ученици, који на крају средње школе увиде да нису за учитељски позив, одлуче за који други позив. Избором и посећивањем предавања слободних предмета створена је могућност да се такви ученици припреме чак и за пријамни испит на Савезној политехници.

У Педагошку средњу школу долазиће свршени ученици П разреда секундарних школа, дакле годину дана раније него што су досад ступали у учитељски семинар, а истовремено као код реалке и Трговачке школе. Школовање у Педагошкој средњој школи трајаће 4'ј, године као код реалке и гимназије. Упоређено са досадањим учитељским семинаром ученици ће за пола године раније долазити на испит зрелости него што је досад био случај у учитељском семинару.

Обавезни предмети у педагошкој средњој школи деле се у три групе: хуманистичку, математично-природњачку и вештине.