Učitelj

698 Учитељ

слободном избору учврсте и допуне своје образовање према својим нарочитим способностима и склоностима. У групи тих слободних предмета, налазе се вештине: цртање, хорско певање, свирање, оркестар и телесно вежбање. Даље, кратак курс из енглеског или талијанског језика. Учење латинског | језика, посебно учење математике и наука о религији спада такође у ову групу и олакшава ученицима пријем за академске студије, које траже такво претходно образовање.

Као последња тачка, на коју су референти обратили пажњу, било је питање о праву, које ученицима даје сведочанство о испиту, зрелости у педагошкој средњој школи. Сведочанство о учитељском испиту зрелости давало је и досад право за студирање на философском факултету (обе секције, све групе предмета) и на правном и државно-научном факултгту, а за пријем на Савезну политехнику морао се-полагати допунски испит. Ово право у истом обиму даваће и сведочанство о испиту зрелости у Педагошкој средњој школи. У томе су се сложили и претставници средњошколских наставника и претставници универзитета.

На новој Педагошкој средњој школи учиће мушки и женске заједно. За одржавање тога система говори искуство, које се имало досад са швајцарским коедукационим школама. Референт је уверен да ће заједничко васпитање мушких и женских као природно и по себи разумљиво бити у будућности све више примењивано. Пројекат предвиђа за ученице наставу у домаћем газдинству у теку од две године. Али као потребну претпоставку за правилан резултат заједничког васпитања предвиђа референт здрав бројни однос између мушких и женских.

5

Други, завршан део учитељског образовања у Педагошком институту или Учитељској школи служиће научном и практичном стручном образовању учитеља народних школа. Референт одмах истиче да ће за развитак и организацију те нове установе у правцу овог првог задатка бити потребан низ година и пуна пажња. У оквиру Педагошког инстититу пружа. се и могућност да се прикупе све тежње учитеља за уставршавањем. Јер практични школски живот избацује стално на површину проблеме, чијем се решењу појединац тешко одлучује да приступи, пошто се можда не сматра довољно спремним за то. Ту се наставничком телу Педагошког института отвара захвално поље за заједнички рад с учитељством у практичној школској служби. Институт може да прими таква, за праксу важна питања дидактичке или опште-педагошке природе, да их обради, па резултате да пусти даље у праксу. Он ће тако постати институт за истраживање не претендујући