Učitelj

700 ; Учитељ

било у овом правцу. Тако ће се још на веома подесан начин успоставити веза између учитеља у служби и завода за образовање учитеља. 5

Поред овога предвиђени су обавезни предмети по слободном избору.

Прву групу таквих предмета чине: одабране главе из историје философије, теорије сазнања, логике и естетике. Од њих бира кандидат један предмет ради допуне својих стру чно-научних студија.

Друга група обавезних изборних предмета служе оп-, штем образовању. Према својим склоностима и сособитим способностима посећују кандидати подесна предавања на обема секцијама философског факултета, на правном и државно-научном факултету и на теолошком факултету. Обавезни су да поднесу доказе о разумевању у изабраној научној области (кратким испитом).

За кандидате с недовољним претходним образовањем (гимназијска матура нпр.) као и за оне који желе да се усаврше у једној вештини предвиђена је настава ло избору у телесном вежбању, певању, цртању и свирању. Дирекција васпитања, мисли референт, треба брижљиво да испита питање да ли би наставу телесних вежбања требало учинити обавезном за све студенте Педагошког института.

Последњих година се у циришкој јавности много говорило о потреби темељнијег образовања учитеља за наставу у библијској историји и моралним поукама (ови су предмети предвиђени наставним планом за народне школе и предаје их учитељ). Поред упознавања у методици, упоредо с другим предметима, предвиђена су зато као слободни предмет посебна религијско-научна предавања, која омогућавају удубљивање у религиозне проблеме.

Образовање у Педагошком институту траје четири семестра: три су намењена студијама, а један међусеместар пракси.

Од интереса је да се саопшти и предложени распоред студија према семестрима.

У оба прва семестра је, поред вежбања уз мало општих предавања научно стручног карактера, нарочито наглашено теоријски и практично увод у наставну праксу (у школски рад). На овај начин се кандидат не само довољно припрема за школску праксу, која долази доцније, него у опхођењу с децом добије нову подлогу. за дефинитивну одлуку при избору позива. |

Између првог и другог семестра, од средине фебруара. до средине марта, биће један курс за ручни рад. После другог семестра одмах или после неколико недеља одмора наставиће се курс за увођење у принцип рада.