Učitelj

Циришки Школски синод и учитељско образовање – 701

На почетку 3 семестра полагаће се први делимични испит из студија, које могу бити завршене (општа психологија, историја педагогике, хигијена, факултативни предмети ! и 2 групе).

У другом зимском семестру (трећи семестар по реду) вежба се кандидат у три маха по четири недеље у једноразРедним и вишеразредним школама. О својим посматрањима и искуствима подноси извештаје, који се претресају с доцентом. Другим курсом за ручни рад завршава се овај трећи семестар, тзв. међусеместар. -

Последњи (четврти) семестар пружа могућност да канждидат доведе своје искуство у сагласност са систематском науком. Психологија детета, увод у психопатологију и педагогика спасавања ради сад са зрелијим људима, који већ имају и свога сопственог искуства; дечје право и заштита, познавање устава и земаља превешће их у практичан живот. Завршни испит биће крајем летњег или почетком зимског семестра.

За прва два семестра број обавезних часова износи 28, где су урачуната и вежбања, те постоји могућност за удубљивање. Четврти семестар са својих 23 часа допушта да се слободно искористе и друга предавања на универзитету и да се кандидати мирно припремају за завршни испит. Ако се број часова упореди са бројем на сличним; институтима у Немачкој и Бечу, видеће се да је он тамо делимично много већи.

За вежбања су предвиђене групе од 20 кандидата највише, али према природи наставе појединих предмета ове групе морају бити и знатно мање. При школској пракси сваком учитељу биће поверен само један кандидат. Како је просечна годишња потреба за последњих 20 година у циришком кантону била око 80, лако је увидети да ће нова наставна организација — пошто ће се сви кандидати спремати на једном месту — далеко превазићи досадање универзитетске курсеве за образовање учитеља.

Велики број предвиђених предавања у педагошком институту моћи ће преузети садањи професори универзитета. Ну ово преузимање не сме бити стално за сва времена. Надзорна комисија за образовање свих учитеља задржава себи право да одређује универзитетска предавања из обавезних предмета за учитеље кандидате. Немогућно је да универзитетски: наставници воде сва вежбања у Педагошком институту. Њих ће преузети наставничко тело самог института, које ће се састављати од наставника са завршеним научним стручним образовањем, од стручних учитеља вештина и од учитеља народних школа с нарочитим способностима и образовањем. „Да би се створило довољно одељења за вежбање, потребно