Učitelj

7704 Учитељ

врсте школа. Друкчије и не може бити, ако се на целокупну школску организацију једне државе гледа као на један живи организам, а не као на скуп разних посебних, више или мање "еснафски схваћених врста школа, и ако се жели да се ученик и после уписа у једну врсту школа може према својим, у току развитка боље упознатим способностима определити на позив. Прави интерес и школе, и народа, и појединаца не може се друкчије ни схватити. Ог. Етегме

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛ ЕД

А) Домаћа књижевност

Змај Јован Јовановић: „Дечја збирка песама“. Издање Матице Српске. Нови Сад 1929. Стр. 91.

У јубиларној Змајевој“ години, у низу разних успелих и неуспелих манифестација поводом тога, појава ове Збирке је најсимпатичнија. Тим више, што у овој лепој пробраној Збирци имамо прилике да још: једном осетимо овог, по превасходству, дечјег песника — Чика Јове.

. Пре Змаја ми нисмо ни имали, строго узевши, и дифе"ренцирану, дечју књижевност. Писало се, истина, још од До"ситеја, понешто и на дохват, и за „Премилу јуност Србску“, али то је било још тако слабачко, и већином неоригинално (по немачким и нешто француским узорцима). Било је, дакле, неких добронамерних „чика“ и „стрина“ и „тета“, који су радили јалов посао око „посрбљавања“. :

Тек, пре пола века, са појавом првог нашег дечјег листа Ари сва а Змај дечју књижевност и у нас, Али и поред тога, дечја књижевност је наше пасторче, и: најмање и најнемарније неговани кжижевни род. Мислило се (можда и данас), да је за децу најлакше писати. Зато је читава плејада неталентованих писаца ту тражила славу. Осим тога, она се неговала само у доколици. Отуда је разумљиво што се дечја књижевност и дан дањи обрће једино око Змаја.

'Змај, чија је делатност тако широка и многострана, дао је до сад највећи, и најтрајнији прилог нашој дечјој књижевности. То је данас већ факат. Ранији критичари му нису то увек признавали.

У овој Збирци, коју је приредила Матица српска, појављује нам се опет у свој величини чика Јова, доброћудни и вреди чика- Јова: велики познавалац дечје душе, и уметтник. Његови ведри и пуни животне снаге стихови, пружају