Učitelj

.

Домаћа књижевност 705.

нам мали дечји свет у свима нијансама и преливима. Ту је, широко и моћно обухваћен дечји шаролики и пун доживљаја живот. Пред нама искрсава један нови, дотле непознат свет.

Збирка је подељена на десет одговарајућих циклуса. Они постепено и у развоју обухватају пуни и динамични живот малишана. То су: мала деца, играчке и сиграње, пролеће и лето, зима, наши познаници, басне, небески заштитници, братац и сестрица, просвета и опомене и савети.

Ти циклуси су наравно по својој естетској и књижевној вредности разнолики. То важи и за поједине песме. Нису ни оне све беспрекорне (иако их има и класичних). И овде ћемо наћи коју песму да је изгубила своју поетичност и лепоту због морализаторских и других елемената (Мали Јова). Али то никако неће умањити целокупан наш утисак. Ми добијамо, ипак, једну јаку, и трајну, импресију нечег истински доживљеног. Ми овде формално проживљујемо једно доба. Једну етапу у развитку човечјег живота. Време наше златне младости кад смо и ми „правили чизме од шешира" (Мала-Фема).

Змај је успео, више него ико у нас, да дубоко захвати у дечју душу. Да дубоко продре у лавиринте дечје психе, у његов унутрашњи, интимни живот. Зато нам га он, снагом правог уметника, и тако раскошно разоткрива. И ми имамо, заједно са писцем, једну истинску и праву визију дечјег живота. Деца, дечји свет код Змаја нису фигуре већ права деца од крви и меса.

Читајући те песме ми неодољиво осећамо како поред нас пролази један живот, тако особен и пун догађаја и актив-

"ности. Осећамо младићску свежину. Бујни ритам и динами-

ку интензивног, дечјег рада.

О чисто педагошкој страни Змајевих песама до сада је нешто говорено, али би требало то другом приликом још подробније говорити. Из ове Збирке то се најбоље види. Ре. чено је раније, да се деца из Змајевих песама могу научити свима животним појавама. Из њих могу дознати о Богу, природи, људима и људским односима. Треба само хтети и знати све то искористити. Нама није овде циљ да о томе говоримо, јер је у једном приказу и немогуће. Али напомињемо само, да би то био веома захвалан и користан посао.

Из тих обзира ми поздрављамо појаву ове. Збирке, а желети је да се она поред Буквара и Читанке највише употребљава. Књига је и технички добро опремљена и украшена неколиким веома успелим улустрацијама нашег младог сликара В.

Поморишца. Сима С. Цуцић

Учитељ - 45