Učitelj

708 У чисте јЕ

је до скора владала у нашој књижевности". Главне одлике његове поезије су: словенска мекост и меланхолија, хришћанска самилост и источњачко тихо боловање од живота. Песме су му кратке, сажете у неколико стихова, па ипак потпуно заокругљене у складну целину. Обраћена је пажња и на форму, нарочито на њену унутрашњу страну, ритам, али је садржина ипак остала најглавнија.

Техничка страна књиге је безпрекорна и за похвалу. Леп насловни лист израдио је академски сликар Б. Коњевода.

Ово песничко дело Живковићево најтоплије препоручујемо. Вит. С. Радовановић

Књиге за омладинску лектиру и нар. просвећивање.

Вредна издавачка књижарница популарних књига Томе Јовановића и Вујића на Зеленом венцу у Београду почела је, пре две године, издавати за лектиру омладини дела чувеног франуског путописца романсијера — Жил Верна.

Она је издала одмах деветнаест књига пишчевих, а по_ четком ове године угледало је света, у њеном издању још девет књига, тако да их је до данас изашло свега — двадесет и осам и то првих и најбољих пишчевих дела, која су му разнела глас и стекла читалаца у народним круговима по целом свету.

У првом низу издања изашле су ове Жил-Вернове књиге:

Пут око -земље. — Пут у средину земље. — Пут са земље на месец. — Царев гласник. — Прав а осуђен. — Варош која плива. — Делфин најбржи брод. — Дунавски разбојници. Зелен зрак. — Зимовање на леду. — Јужна звезда. — Кинфо. — Лов на метеоре. — Лудак у балону. — Пет недеља у балону. Пет стотина милиона Бегоминих. — Провала мора. — У пустињама Африке. — Четири месеца на мору.

Најновија издања су наставила објављивање истих дела и од њих је скоро изашло девет нових књига, а то су:

Откривење земље. У њој је изнета историја великих путника, великих путовања и открића непознатих земаља, од пре Христа па до најновијега доба. — Страна 296. Цена 20 динара.

Свет под морем. Ту су описане тајне подморскога живота и чудновате животиње, биљке и друге реткости морскога дна. — Стр. 214. Цена 18 дин. 5

Златан вулкан. Рад у рудницима. Напори око добијања злата у Америци, све то скопчано са занимљивим догађајима. Стр. 294. Цена 20 динара.

Освајач ваздуха. Авантуре са ваздушном лађом, коју је писац, на основу научних података, замислио, и што је после и остварено проналаском аероплана. Стр. 208. Цена 18 дин.

На северном полу. Истраживања и открића ледених поларних крајева и патње и незгоде, које су тамо истраживачи трпели. — Стр. 197. Цена 16 динара.