Učitelj

"786 Учитељ

За хигијену умнога рада од необичне је важности и режим исхране. О њему нам Др. Н. Коган даје ове савете.

Циљ је храњења, вели он, с једне стране надокнађавање. енергије, која се троши на унутрашњи рад нашега организма за одржање сталне радљивости срца, плућа, бубрега, црева, жлезда и других органа, а с друге стране неодложно допунити баш оне материје, које човек троши за време рада. Познато је, да сваки појачан рад, па ма то били покрети удова, рад црева и бубрега или појачан умни рад, увек изазива известан утрошак горећег материјала, иу крајњем резултату тело издаје неколико сувишних калорија т.ј. јединица топлоте. Умни рад у главноме се регулише радом мозга и нервне системе, који су узети у целини много пута лакши, него сви мишићи узети заједно (тежина мозга чини 2,5%, а мишићи 41,8% од целокупне тежине тела). Отуда је разумљиво, што чак и тежак сконцентрисан умни рад ништавно утиче на повишавање размене гасова и топлоте, која се издваја из организма. Упоредо с тим утврђено је, да се при сваком раду мозга много троши извесних можданих материја у главноме беланчевинастих једињења и хранљивих соли, којих у другим де-ловима тела (осим мозга) готово и нема. Истрошени делови мозга морају се обновити одговарајућом исхраном, и због тога храна умних радника мора имати нарочите квалитете. Ако калоричност хране например, школског радника и није висока (по проф. Словцову, дневни рад наставника у школи јавља се са 2.600 калорија, ако се он у исто време не занима и физичким радом), онда та храна мора бити богата беланчевинама и машћу, нарочито фосфором, т. ј. таква храна мора имати материја, које надокнађавају губитке у можданим ћелицама.

За правилан рад нервне системе храна треба да садржи нарочите групе материја, које су познате под именом витамина, без којих је немогуће потпуно обнављање утрошка мо„зга после умнога рада.

Месо, јаја, кајмак (нарочито павлака) сир, какао, млеко у свима облицима, воће и поврће — ето основних продуката исхране, који треба да чине оброк умнога радника, при чему се за попуњавање утрошених услова нервнога ткива у главноме троше маст и беланчевина.