Učitelj

Соколске вежбе девојчица 713

За продубљивање изазваног утиска најбоље ће послужити посматрање уметничке слике, која стоји у вези са садржином, рецитовање или певање одгаварјуће песме. Истом ће циљу добро послужити и цртање појединих лепих момената. У нашем случају на пр. да деца цртају чобанче како немарно лежи поред студенца у дебелој хладовини. Кад то нацртају, а има времена, могу додати поред чобанчета овце како пландују или козе како брсте.

Да ли ће се час завршити посматрањем уметничке слике, или рецитовањем, певањем и свирањем прикладне песме или цртањем — зависи донекле од саме садржине штива, а донекле и од околности под којима се ради.

Цветко Ђ. Поповић

Соколске вежбе девојчица — уз наше националне песме —

Као што стари Грци презираху образоване људе који грубу и сурову снагу свему претпостављаху, исто тако и савремена соколска гимнастика не иде за тим, да ствара атлете и извежбане гимнастичаре, који ће својим смелим превртањем на справама и снажним потхватима на арени задивљавати гледаоце.

Главна одлика соколског. система телесног васпитања јесте у његовој унутрашњој вредности, — у моралној и духовној страни овога система који обухвата целу личност васпитаникову, прожима све његово биће и током целог његовог живота влада њиме, одржавајући га увек на висини узорног члана народне заједнице задахнутог свима врлинама које красе врлог човека, грађана и родољуба. Само име које носи овај систем телесног васпитања, најбоље говори о његовим својствима и показује јасно његов циљ.

Тица соко са својих особина омиљена је у нашем народу и с тога највише опевана. И кад год је наш народ хтео, да истакне којег нашег јунака и достојно одликује, он га пореди

с тицом соколом: „Кличе Ненад као соко сиви: — „Он разгони Турке на буљуке, као соко тице голубове"; — „Девет сина, девет соколова" (Југовића); — „Мој соколе“....... “= „Соколићу....!' — „Соколице...!" С тога, да би се још на први

поглед увидела главна сврха данашњег телесног васпитања, прво Чешко гимнастичко друштво у Прагу (1862) на предлог свога члана проф. Емануела Тонера, познаваоца наше народне поезије, узело је символично име Соко за назив свога друштва. То је име потом прихваћено у целом Словенству као символ витештва, патриотског пожртвовања и племенитости.