Učitelj

726 У читељ

да дознају чега има новога у књижевности, јер им је тешко да увек дођу до сваке нове књиге.

У току овог излажења заведена је и одржавана рубрика хроника у коју су убележавани догађаји и појаве у педагошком свету и школском животу, а често и у животу уопште, како би учитељи будући на селу где често немају могућности за обавештавања, били обавештени о свему што њих интересује.

"Учитељ" је сматрао као врло важан задатак, да прикупља сараднике из свих крајева наше велике државе. И успео је у томе. „Учитељ“ је имао сарадника и из Марибора и Љубљане и Загреба и Струге и Охрида. Имао их је и међу старим и опробаним радницима нашим, а исто тако и међу млађим људима и почетницима. „На млађима свет остаје" и „Учитељу“ је веома драго било ако је само могао донети и радове почетника и млађих учитеља наших. За важније ствари и за ствари где је требало дубље и научно познавање, „Учитељ“ се обраћао сарадницима са вишом спремом и специалистима за поједина педагошка питања.

Удружење није жалило средстава да се лист подигне што више сврси својој. Никакве сметње нису постојале, само да лист буде савршен. У таквом стању је „Учитељ дочекао своју прву десетогодишњицу по уједињењу.

Вуд. Петковић

__ ПЕДАГОШКИ ПОКРЕТ И ШКОЛСКА РЕФОРМА

Лаичка школа у Чехословачкој“)

Задатак мога реферата јесте, да укратко изложим, какво је схватање лаичке школе код напредног учитељства у Чехословачкој, какво гледиште има на ову ствар остала наша јавност и у колико је потреба лаичке школе код нас реализована.

Под изразом „лаичка школа“ подразумева се код нас јавна школа, потпуно лишена ма каквог утицаја цркве, у верском погледу потпуно неутрална, васпитајући младеж за гра-

#) Овај свој реферат читао је г. Е. Власак учитељ у Прагу и секретар Савеза чехословачких учитеља на другом састанку Учитељског конгреса у Прагу. Био је љубазан да нам га уступи за штампање у „Учитељу“.