Učitelj

Вежбе за правилно држање 47

Оне имају задатак, да ученику и ученици обезбеде прав и правилан пораст и развију организам у ком ће сви физиолошки органи правилно и несметано функционисати.

Кад бацимо поглед на свршене ђаке, ђаке који остављају школу, видећемо још на први поглед, да је нерационалан и непедагошки школски живот оставио много немилих трагова на њиховим младим организмима. Деформисан грудви кош, узане и упале груди, искривљена кичма и плашљив. поглед који се обара земљи, очита су појава таквога живота.

Међутим као што пажљиви вртар савесним трудом и негом благородној воћци даје дивотан изглед, исто тако мора _ и васпитач смишљеним и одабраним вежбама извајати човека и однеговати да у истини носи „Божије обличје“. „И створи Бог човјека по обличју својему, по обличју Божијему створи га; и мушко и женско створи их“. Св. писмо.

Што је дакле олај кочић уз који вртар везује биљку да јој да прав пораст и да се у славу творца диже високо, то су и вежбе за правилно држање за телесни одгој човека.

Вежбе за правилно држање тела делимо на вежбе у месту и вежбе у кретању.

Вежбе за правилно држање у месту

_ 1. Правилан став

Ђаке поређамо у врсту или кружни строј. Наставник уђе у средину круга или стане пред врстом, па изводи пред собом по једног ђака, посматра њихов став како стоје, па поправља. Затим их пушта да иду, и опет посматра, поправљајући им сад у ходу став. За овим прелази на прву вежбу „правилан став“. Пошто је телесна настава по својој природи показна, то наставник-ица сам покаже ову вежбу. Стане право, неусиљено, тако да тежина тела пада равномерно на пете и стопала; пете састави једну до друге и поравна; врхове стопала растави толико, да чине угао од 60%; колена затегнута, али не укрућена; трбух увучен; прса и горњи део тела истурен мало напред; рамена у једној висини и мало назад повучена; руке природно опружене низ тело; шаке са састављеним опруженим прстима приљубљене уз бутине тако да је средњи прст по средини бутине; врат природно опружен а глава природно уздигнута и поглед управљен право напред.

За овим им објасни, да на команду:

„На месту — вољно“

треба задржати једну ногу на месту где је била, а другом искорачити за пола корака у косо и заузети повољан став. Руке се могу забацити на леђа или спустити низ тело.

Кад се командује:

„мирно“ онда треба поново заузети пређашњи став.