Učitelj

Скупштина Југословенског учитељског удружења 61

ЈУ У погледу учитељског удружења:

да сваки учитељ буде члан тога удружења и да свесрдно ради на постизању његових циљева, а у исто време изражава се искрена жеља да се и посебна хрватска друштва уједине са овим удружењем.

После подне прешло се на финансијски извештај. Предлог финансијског одбора био је да се учине неке измене у пројекту буџета „али је скупштина после објашњења датог од стране претседника г. Петровића усвојила буџет онако како је предложен. |

Најзад се прешло на бирање нове управе. Према решењу загребачког конгреса од 1929 имала се ове године бирати нова управа, ма да је мандат старе управе по правилима имао да траје још две године. На скупштини се опазила тежња да Остане стара управа док се нова правила не одобре, па да се тада бира нова управа по новим правилима било одмах после потписа нових правила на ванредној скупштини, било на наредној редовној скупштини. Изненадно је место великог одушевљења које је трајало целог првог дана и донекле и другог избио неки преокрет и наједанпут се у јакој мери појавила тежња да се бира нова управа одмах, по старим правилима. Сви покушаји да се оствари прва тежња остали су без успеха. Гласало се и решено је да се бира нова управа. Опет је било покушаја да остане стара управа до одобрења нових правила, али се створила таква атмосфера, да се друкчије није могло радити већ или да себира нова управа или да се уопште ништа не ради. И пришло се првом.

Састао се кандидациони одбор и после дужег договарања изнео пред скупштину листу кандидата, која је и примљена. Овим претставници загребачке, љубљанске и сплитске секције нису били задовољни и напустили су скупштину не сачекавши да чују нову листу.

Листу нове управе чинили су: Милан Рабреновић, Љуба Павловић, Милорад Вујанац, Миладин Цвијовић, Дамњан Рашић, Милан Поповић, Данило Милановић, Павле Флере, Стеван Тинтор, Вујица Петковић и Душан Прица. Заменици: Богдан Васић, Радиша Стефановић, Стана Цветковић, Милорад Гојковић и Никола Миленковић. За шири главни одбор и надзорни остају исти чланови који су били и досада.

Новоизабрани одбор се конституисао изабравши за претседника г. Милана Рабреновића, за потпретседника г. Милорада Вујанца, за уреднике „Народне просвете" гг. Милана Поповића и Душана Прицу, за уредника „Учитеља“ Вуј. Петковића, за секретаре гг. Милана Михаиловића и Дамњана Рашића. Надзорни одбор се такође конституисао и изабрао за претседника г. Божу Радуловића.