Učitelj

62 Учитељ

Земаљска школска изложба у Београду од Јосипа Шкавића

По трећи пут приређена је изложба пригодом одржања скупштине Удружења југословенскога учитељства ове године у Београду. Прва је изложба ученичких радова била у Марибору. Та је имала сасвим локално значење. Но успркос тога постигла је своју сврху. Она је набацила мисао, да је заиста потребно пригодом одржања скупштина Удружења, кад се нађе на окупу учитељство из различитих страна државе, при“ ређивати изложбе те врсте. По њима се учитељство упознаје с радом у појединим крајевима, а то придоноси врло много унификацији школскога рада у нашој држави. Како се због техничких запрека у новије време не могу да одржавају предавања у нашим скупштинама то овакве изложбе врло лепо. испуњују празнину, што се указује због тога у нашем скуп“ штинском раду. Дела говоре заиста јаче неголи речи, и у оваквим изложбама наћи ће многи учитељ лепих потицаја за свој школски рад, а нарочито моћи ће, да се оријентише налазећи такве радове, у којима се види настојање око задовољавања напредних педагошких захтева у нашој народној школи.

Друга је школска изложба била приређена прошле године пригодом четвртога конгреса Удружења у Загребу. Намера те изложбе била је, да се прикаже учитељству школски и учитељски рад у подручју Савске бановине. Познато је, да. та изложба није могла потпуно успети, јер се прекасно почело радом, па је тешко било скупити ученичке радове, који би карактеризовали школски рад у том делу наше државе. Рад је био приказан тек у фрагментима, по којима се могло запазити тек главни смер школских настојања, но једна потпуна слика израђена у детаљима систематски и инструктивно није се могла створити материјалом, којим су приређивачи изложбе располагали.

Због тога била је потпуно оправдана нада, да ће трећа таква изложба ове године у Београду успети и приказати учитељству и публици школски рад у читавој држави у једној прегледној, и једнако јасној као и потпуној слици. Приређивачи користећи се досадашњим искуством заиста су и настојали, да те захтеве задовоље, и да учитељству даду што јаснији преглед рада наше народне школе.

Општи утисак, што га даје изложба заиста је врло повољан, толико је јак и угодан, да може сваког заинтересовати за појединости и информисати о настојањима учитељства народних школа. Премда изложба не приказује у потпуности сва настојања нашега учитељства народних школа, то она ипак износи пред нас углавном оно, што је у првоме реду карактеристично за таква настојања. Нарочито је маркантно ис--