Učitelj

Страна књижевност 11

Ова г. Бранковићева књижица је занимљива и корисна.

"Занимљива је јер је занимљиво питање које се у њој расправ-

ља, а поред тога и стил г Бранковићев је такав да вас привлачи да с вољом читате и расправљање некога иначе хладнога пи“ тања. Корисна је пак због тога, што расправља једно актуелно питање, те се књижицом могу користити не само васпитачи у заводима те врсте, већ и учитељи уопште, јер у њој могу наћи начин лечења и малих преступника у своме разреду. Стога је препоручујемо читаоцима. |

Вуј. Петковић

Б) Страна књижевност

Га Ресјаганоп аде Сбепеуе ег 1е5 ептат5. Стр 62. са 51 илустрацијом. Цена 1 швајцарски франак.

Карта Дечјих права назвата „Женевска декларација“ проглашена је још 1924 године на петој скупштини Друштва народа и већ позната целом свету. Она садржи у пет чланова оно што хуманост треба да пружи детету. Декларација је званично усвојена од неких држава и послужила као база многобројним реформама на пољу заштите детињства. Ипак иако је она постигла известан ефекат, опет је још далеко од остварења њеног идеала и потребно је раширити је универзално. Многи наставници објаснили су је својим ученицима, док су многи били бојажљиви, да њоме не изазову претерану осетљивост. Из тих разлога Друштво народа раздало је Декларацију по школама многих држава и расписало конкурс за најбољи дечји цртеж, који ће да објасни поједине чланове Декларације. На конкурсу учествовало је хиљадама дечице из целога света и увидело се из цртежа, да су деца потпуно разумела значај Декларације, која циља на будућност и за чије остварење и сама деца треба да раде. Мали Французи, Белгијаци, Чеси, Пољаци, Немци, Аустријанци, претставили су Декларацију таквим цртежима да често претстављају праве таленте. Неки од тих цртежа унети су и у ову књигу, да би могла што боље да послужи свима наставницима као тема за једну лепу лекцију о алтруизму.

У времену када су алтруистичке идеје постале потреба живота, ова је књига добро дошла наставницима основних школа да помоћу ње усаде принцип мира у нежну дечју душу. Књига се може поручити преко књижаре Фрање Баха.

Радиша М. Стефановић