Učitelj

12 Учитељ

Моме ЗКоју — Вгпо. — Овај часопис посвећен је интересима новог васпитања и сматра се као орган Интернационалне“ лиге за ново васпитање у Чехословачкој. Он је ставио у програм објективну критику садашњих педагошких покрета и жели да стави на строгу научну базу цео покрет за обнову школе. Интересантно је прочитати како ово схватање води средству непомирљивих максима слободне школе и слободног изражавања дечјег, како би се достигла што већа толеранција принципа ауторитета. У прилог тога проф. Хлуп, директор часописа, у једном свом чланку посвећеном „Чехословачким школским реформама", говори у прилог напуштања „индивидуалистичког педагошког еклетизма“. Тенденција је манифестована и у једном интересантном извештају о „Практичном васпитању и активној школи", који је изнео проф. Ивеч у трећој секција конгреса Интернационалне федерације васпитних удружења, који је одржан у Женеви 1929 године. У њему је јасно подвучена потреба, да се ново васпитање држи подаље од претераног психолошког индивидуалисања и од претераног . социолошког уплетања ушколу. Главно средство за аутора јесу принципи активне школе, који теже да васпитају децу помоћу њихове сопствене активности стварајући им згодне услове да постану практични људи.

У листу налазимо безброј интересантних студија од којих нарочито истичемо студију Ондријова о искуствима учињеним да се одреди психологија дечјег цртања и студију Хлупову „О идеалима новог васпитања" у којој је изложио философску еволуцију модерних педагошких идеја. Врло је интересантан и чланак Вјаћа „Васпитање и социјални рад“ у коме је дефинисан појам социјалног рада и у коме се указује потреба за увођење социјалне наставе по школама.

Часопис посвећује врло много простора, поред студије школских реформи у Чехословачкој, и школским приликама у иностранству а нарочито шта је у просветном погледу урађено последњих година у Сјед. Амер. Државама и Русији. Један специјални одељак посвећен је прешколском васпитању и раду у дечјим забавиштима. Прикази и педагошке бибиографије такође нису изостале. У |

Италијански часопис »Едисалопе падопаје«, одакле смо узели главне линије овога приказа, препоручује топло овај чехословачки часопис за ново васпитање и убраја га у најбоље светске часописе.

Радиша М. Стефановић