Učitelj

74 Учитељ

Т

се омладинци, будући грађани, при сваком сусрету осете као своји међу својима.

По себи се разуме да се иста пажња мора поклонити приближавању просветних кругова обеју држава, размени високошколских професора и измењивању публикација научно-организационог и информативног карактера, које издају високе школе обеју држава. Један савез словенских академија наука имао би се пожелити као крајњи циљ већ започете акције у овоме правцу.

Мислим да није потребно нарочито истицати колико важну улогу у збижавању народа морају имати поједине уметничке манифестације, до којих се лако може доћи узајамном разменом гостовања народних позоришта, певачких друштава, концерата, изложби итд. Али заједно с тим мора се узети у обзир и издавање књига и алманаха, који ће доносити у преводима књижевна дела оба народа. Одржавање међусобних туристичких веза, помоћу којих ће се појединци обавештавати из непосредних извора о приликама у другој земљи, донеће такође знатних користи.

Ако би се свему овоме додало потпомагање међусобне пропаганде путем филма и радиа, а нарочито потпомагање јавних књижница у виду дотација књига, онда би се само допунила слика разгранатог посла, који ће се развити на темељу Декларације.

Декларација о школским и културним везама Краљевине Југославије и Чехословачке Републике претставља непосредно значајан корак у напред ка учвршћивању што приснијег пријатељства између ових двеју држава".

После тога долази чланак У. ферапека, старосте чехословачког народног соколства „Соколски рад на зближењу чехословачко-југословенског народа", па чланак унив. проф. От. У. Суатиђета. о конгресу словенских географа и етнографа у Југославији, затим Музички преглед од Петра Ј. Крстића, па чланак Пт. МоКаса о мосту на Доњем Дунаву, онда чланак Га Каптоа „Туризам у народној привреди Југославије", Ђурђа Бошковића „Манастир Каленић", Ивана Хрибара: „Моје успомене" итд.

Велика је корист што су меродавни створили савез за школске и културне везе нашег и братског чехословачког народа. Нема потребе доказивати колико је корисно што излази овај часопис за зближавање. Напоменули бисмо само једно. Мислимо да у обим овог упознавања и зближавања долази и основна школа и њено учитељство и било би добро да се омогући и јача веза нашег и чехословачког учитељства, То би било од велике користи како за учитеље тако и за основну школу и напредније васпитање у духу словенском. |

Вуј. Петковић