Učitelj

Хроника 14

да сте кадри поћи за одликама предака. Љубав према слободи блистала је од памтивека у очима наших дедова на свима странама данас уједињене отаџбине; љубав према слободној соколској мисли гори данас и у вашим погледима. Заједница осећања и тежња спасавала је наше претке у најтежим искушењима; заједница младалачког усхићења и соколске свести сакупила је и вас у соколско коло да у сложном ходу прођете бодро и смело кроз живот. Свежи и ведри, млади, пуни поуздања, напојени идејом братства и југословенства, ви имате све могућности да сачувате и освештате велике тековине своје историје, да гледате у будућност са заједничким надама и идеалима, да стојите увек спремни за заједнички израз верности Краљу и Отаџбини, да као једно тело уздрхтите на сваки спомен старе славе. Удружени у заједници слободних сокола, ви сте удружени да заједнички испуните судбину своје домовине.

Данас, су драги ученици, очи целе земље управљене на вас, јер је ваша соколска манифестација истовремено израз витешког полета и моралне јачине нашег подмлатка. А ту исту дисциплину воље и јачину духа, коју ће у вама са успехом неговати и развијати велика и моћна соколска заједница, ви ћете доцније кад одрастете понети.и у живот, пружајући на сваком свом послу свежу соколску снагу, поштовање реда, чврстину воље, истрајност у раду. Као што ћете данас, сврстани у дуге редове, на један покрет свога старешине изводити вежбе којима ћемо се дивити, с правом се надамо да ћете те тако и доцније у животу, чувајући соколске одлике, пожртвовано и поуздано испунити све што Краљ и држава

· буду од вас затражили. Уверени смо да ћете, одгајени на до- У

брим соколским традицајама, бити добри грађани, добре грађанке, добри карактери, да ћете чувати ауторитет земље и достојанство нације са истом том љубављу која вас у овом часу везује за соколство.

Зато Соко Југославије поклања своју нарочиту пажњу школској омладини, зато прве слетске свечаности почињу са, вама, ученицима. МИ зато смо данас унапред испуњени гордошћу и поносом, очекујући с нестрпљењем полет, замах и дисциплину ваших соколских вежба, јер ће у њима закуцати

ваша млада срца једним, заједничким, снажним ударом, који

ће дубоко одјекнути од престонице па до свих међа наше државе, казујући_ и нашима и туђима: да смо широм целе земље једна воља и једна тежња, и да нас нико не може раздвојити.

Вас, наду наше будућности, у тренутку кад отпочињемо први свесоколски слет Југославије, као врховни ваш старешина, поздрављам срдачним соколским: Здраво!

Декларација о школским и културним везама. — Између наше државе и Чехословачке Републике потписана је Декла-

~

ј