Učitelj

78 Учитељ

или О но ________________-----=-==.

рација о школским и културним везама. Иста гласи:

„Владе Југословенска и Чехословачка учиниле су следећу изјаву о школским и културним везама између Краљевине Југославије и Чехословачке Републике:

Члан 1

С обзиром на Уговор о савезу закључен између обеју држава 14 августа 1929, који треба да буде проширен и на културно поље, с обзиром на давне узајамне везе у прошлости и у уверењу да чврсте културне везе између оба народа олакшавају и појачавају везе на свима пољима људскога рада уопште, Влде Краљевине Југославије и Чехословачке Републике сматрају за потребно да духовне везе између Краљевине Југославије и Чехословачке Републике буду појачаване свима целисходним средствима.

Члан 2

Владе Краљевине Југославије и Чехословачке Републике стараће се о што тешњем зближењу на пољу основног, средњег, стручног и високог школства, народне просвете и уређивања јавних библиотека, науке, литературе, уметности, позоришта и социјалног старања о студентима, и то непосредно као и посредством подесних установа и удружења.

Члан 3

Ради постизања циљева истакнутих у овој Декларацији, надлежни Министри Краљевине Југославије и Чехословачке Републике искоришћаваће сваке године износе кредита који. ће им за дотично време а у оквиру државног буџета бити стављени у сврху потпомагања културних веза између Краљевине Југославије и Чехословачке Републике. Владе Краљевине Југославије и Чехословачке Републике предузеће потребне управне мере у сврху уредног примењивања ове Декларације. | Декларација је потписана 13 новембра 1929 г. а потписали су је министри просвете гг. Б. Максимовић и Иван Дерер.

Закон о универзитетима. — Њ. В. Краљ потписао је Закон о универзитетима. Овим законом изједначују се прописи о највишим просветним установама. Универзитети су као и досада, задржали аутономију и њихов је број остао исти. Према томе, универзитети "се налазе у Београду, Загребу и Љубљани, правни факултет у Суботици и филозофски у Скопљу. Закон је предвидео све одредбе за унапређење наука и наставе. Нарочито је обраћена пажња изграђивању југословенске националне културе, што ће бити детаљно спроведено у општу уредбу о универзитету и факултетским уредбама.