Učitelj

80 Учитељ

бони од 23 до 28 септембра 1930 године. Програм је обухватио ове теме: Примена историје у моралном васпитању, Удео дисциплине и самосавлађивања у моралном васпитању и Различите методе моралног васпитања.

Педагошки конгрес. — Овогодишњи немачки педагошки конгрес обавиће се у Висбадену 6 и 7 октобра 1930 године. Приређује га немачки Одбор за васпитање и наставу под претседништвом универзитетског професора Д-р Кершенштајнера. За исти су заинтересовани сви велики савези школа, привредника, техничара, као и савези немачког образовања и школства, нарочито педагози и политичари, немачке власти и велики број учитеља и учитељица свих врста школа. Тема конгреса је: „Задатци и границе државног рада у садашњем образовању“. За говорнике су придобијени Д-р Ротенбихер, проф. универзитета у Минхену, који ће говорити о конгресној теми, и Д-р Алоиз Фишер, проф. универзитета у Минхену, који ће расправљати тему „Држава и образовање". Циљ конгреса је покушај, да се изведе искрена дискусија о тешким проблемима јавне, политичке и педагошке врсте, која би имала да допринесе изради једног новог закона за основне школе у Немачкој.

+ Владан Ђорђевић. — 31 августа 1930 године умро је у Бадену близу Беча бивши претседник српске владе и неко време министар просвете Д-р Владан Ђорђевић.

- · По повратку са наука Д-р Владан се истакао и својом спремом и својом активношћу, те је све више улазио у јавни

живот. Био је претседник Београдске општине, затим министар

привреде и просвете, а потом и претседник владе. Живот његов био је испуњен непрекидним радом било лекарским, било књижевним, било политичким и име његово остаће у нашој историји као име човека који је пред собом имао за циљ само добро народа коме је служио.

Уредник Власник 5 за Удружење југословенских учитеља Вујица Петковић претседник_ учитељ у Београду, ' Милан Рабреонвић, Београд Јагићева бр. 5 Челопечка бр. 7

Штампарија „ПРИВРЕДНИК“ Кнез Михаилова 3 — Београд