Učitelj

| ВР и

И ПИВАРА" “3

Од особите важности је за нас то, што нови закон о универзитетима омогућује свршеним ученицима учитељских школа са одличним или врло добро положеним учитељским испитом зрелости, да се по одлуци савета филозофског факултета могу примити за редовне слушаоце филозофског факултета за педагошку групу предмета.

Правилник о Банским већима. — Господин Претседник министарског савета и Министар унутрашњих послова прописао је Правилник о организацији и раду Банских већа. По члану 4 овога Правилника чланови банског већа пратиће у првом реду економски, социјални и културни развитак срезова и градова за које су постављени, и подносиће бану претставке у којима ће указивати на потребне мере у том правцу. Напосе пратиће и подносиће претставке о пословима који се поред осталога односе и на одржавање и подизање школских зграда.

Школски надзорници на подручју Управе града Београда. — Према подели државе на бановине Београд, Земун и Панчево чине област Управе града Београда. У школском погледу ова је област подељена на четири школска среза и има свој школски одбор, а свако место од ових има и свој месни школски одбор. На основу такве поделе на школске срезове постављени су на подручју Управе града Београда четири школска надзорника: гг. Драгољуб Атанацковић, досадашњи београдски школски надзорник, Влада Симић, шеф отсека за народно просвећивање, Александар Лукић, учитељ и уредник „Предавача" и Драгољуб Илић, управитељ сењачке основне школе. Два реона чине само београдске основне школе, а два по један део београдских основних школа и Земун односно Панчево.

Измене Закона о народним школама. — Потписане су измене и допуне Закона о народним школама од 5 децембра 1929 г. Исте се односе махом на извођење религијске наставе у основним школама.

Нов власник „Учитеља" — До краја прошле школске године у име Југословенског учитељског удружења био је власник „Учитеља" г. Влада К. Петровић, претседник Учитељског удружења. Избором пак г. Милана Рабреновића за претседника удружења г. Рабреновић је постао у име удружења и власник „Учитеља".

Конгрес за морално васпитање. — Пети интернационални конгрес за морално васпитање обављен је у Паризу на Сор- .