Učitelj

218 Учитељ

Холандска омладина

Мих. Стојиловић

(Омладина сваке земље је потенцирани рефлекс свога народа. Млади елементи сваке нације манифестују, само у много јачем степену, оно што мисли старија генерација истог народа. Осећај омладине је јачи, он се манифестује у једној елементарнијој форми, него што је то случај код старији» организација.

Већ из тог разлога заслужује омладина сваке земље на рочито социолошко, а пре свега нарочито социално-психолошко студирање. Јер душа народа манифестује се релативно евидентније код његове омладине.

Омладина једног народа је и његова будућност, и стога не само социолог, који брижљиво анализира социјалне појаве, већ и политичар и државник морају да посвете нарочиту политичку бригу омладини свога народа.

Холандска омладина не прави у овом погледу изузетак. И као што је једном један књижевни историчар казао: да би се један песник разумео, потребно је отићи у његову земљу, тако би се исто и овде могло рећи: да би се разумела омладина једне земље, мора се отићи у њену отаџбину.

Сваки је народ продукат свога природног, али и свога политичког, привредног и социјалног миље-а природног, јер већ сама природа, притисак ваздуха и влага атмосфере имају управо пресудни утицај на карактер и морал сваког народа. Кишевита клима или јако водена атмосфера потпомаже развијање у неколико импулзивног, нешто меланхоличног народног карактера. Холандски социјални психолози верују из овог разлога, да се и у самој Холандији могу да констатују знатне разлике. Даље долази у обзир врста земљишта.

Па како је у овом погледу у Холандији» Као што један холандски мислилац тачно констатује, у Холандији је све равно. Холандија не познаје никакве екстреме, ни у температури, ни у удаљености, ни у боји ни у линији. Велике врућине као и велике хладноће у Холандији су готово непознате. Велике разлике у висини или дужини овде не постоје. Облачни, влажни ваздух не допушта никад јако осветлење, никакве упадљиве боје, Холандија нема никад сунца на подневној висини, нема јасно плавог ваздуха, нема јаке сенке, ни ведру . озонску атмосферу. Овоме сходно креће се и холандски народни карактер потпуно у сличној зони. Равна поља с далеким хоризонтима огледају се на самом народу. Холандски народ не познаје велике страсти, не показује можда ни велике врлине, али ни велике пороке. Романтика је Холанђанима потпуно непозната. Трубадуре тако исто не познаје холандска књижевност.