Učitelj

Холандска омладина 9219

Холанђани су изванредно критички настројени, и пре свега национална самокритика је овде у супериорности према · многим другим народима. Из тога произлази јака свест, самосавлађивање, заслужно поштовање туђих добрих особина, један знатно незнатан излив економског, политичког — друштвеног национализма и јако развиће свих интернационалних идеја међународних споразума.

Ови последњи правци мисли могу се извести из географског, или како се од скора радо говори, из геополитичког положаја Холандије. Холанђани, који се налазе на раскршћу великих народа и великих европских култура, између Немачке, Француске и Енглеске, јесу као рођени за посреднике између народа. Што су они упркос толиких тешкоћа за време целог светског рата издржали, да се у њ активно не умешају, то није само последица извесне темељне пасивности целог холандског народног карактера, већ и различитост и поцепаност културних и политичких утицаја од стране околних држава и народа.

Свака велика ратујућа нација трудила се за време светског рата да у Холандији да најбоље од своје културе у театру, музици, сликовној уметности; сваки иоле значајнији Холанђанин на исти начин био је управо засипан француским, енглеским и немачким ратним брошурама, и последица ове узајамно оштро паралишуће пропаганде била је неутралност и потпуно неутрално расположење холандске државе и холандског народа. Тако су Холанђани још за време светског рата били стражари мира, а они су то остали и по свршетку светског рата. Холандска резиденција Хаг, седиште палате мира, који је за време целог рата стајао као еџв а поп Јисевао око чијег се контраста према у рату разбеснелом суседству образовао предмет опште поруге. И у пркос томе он је био симбол и као такав извукао је далекосежне конзеквенце. Тек што су занемеле батерије, Хашка Палата Мира постала је седиште Сопт Реттлапеле де Ја Тизисе Пиегпаболаје. Асадепје ди Ото ГуегпаНопаје, Оопфетепсе Пиетпабопаје да Птот Птеглабола] Рмуб, седница Тре Оојопја] Пиетлабопа] итд. итд. Ничим непомућена хашка атмосфера саопштава се већим делом целој земљи.

И Холанђани имају ратних искустава, која би својом храброшћу и срчаношћу могла да баце у засенак извесне стране хероје. Дакле није наслеђе разлог, што су Холанђани остали пацифисти, већ геополитички положај њихове европске домовине поред обзира на њихове прекоокеанске поседе.

Па ипак, обзири на прекоокеанске поседе не играју ону улогу у животном рачуну већине Холанђана, као што се то већином у иностранству мисли. Холандско исељавање у колоније нема карактер маса, они лиферују тамо пре свега чи-