Učitelj

Сеоски васпитни заводи у Немачкој 225

љења, остаће још доста корисних ствари из ових установа, које ће за даље напредовање и развитак свега школства бити као једна позитивна добит.

(Оснивач ових школа је Херман Лиц (рођен 1868 год., умро 1919 г.) Лиц је после свршених универзитетских студија ступио у службу у приватни васпитни завод у Ађођаћоја -у у Енглеској, чији је оснивач и управник био истакнути педагог и научник Сес! Кедфе. Ова школа, где је Кеде примењивао своје васпитне и наставне назоре школе рада и ђачке самоуправе, супротне обичном вербализму, дала је силног пострека Лицу, да покуша са организацијом школа,. сличног типа у Немачкој, наравно с обзиром на различне услове немачке средине. М Лиц заснива 1898 г. први такав заводу Илсенбургу на Харцу, а после кратког времена и друге.

Већ његови први покушаји су били крунисани успехом. За тај успех има се такође да захвали још и његовим одличним сарадницима: Гехебу, Винеку, Крамеру и др. Индивидуалистички карактер ових школа, које су биле под силним утицајем ових јаких личности, носио је у себи клицу диференцирања. Поједини сарадници почели су одлазити од Лица и оснивати нове своје заводе. Један од првих био је Гехеб, који је 1906 године први отишао и основао школу у Оденвалду, исте године се одвојио и Винекен и основао завод у Викерсдорфу, две године доцније одлази Крамер и организује шко„лу на Солингу код Холцминдена.

Али и ови нови заводи су се даље диференцирали. Тако 1925 год. одлази из Викерсдорфа Лусерке и оснива своју "нову школу на фришком острву Јуисту. И тако од првобитног Лицовог једра ниче читава мрежа сеоских васпитних завода, растурених по целој Немачкој. Нешто самосталнијег порекла је школска фарма на острву Шарфенбергу (Тегелско „Језеро) код Берлина, која је створена сарадњом берлинских средњошколских професора, али ипак на васпитним принципима Лицовим. То је једини државни, односно градски завод, сви остали су приватни. Досадашњи немачки васпитни сеоски „заводи су ови: 1. Гебезе код Ерфурта, 2. Етерсбург код Вимара 3. Хамбинда код Мајнигена 4. Вихенау код Херсфелда, 5. Биберштајн код Фулда, 6. Шпикорог; на фриским острвима, 7. Векенштедт на Харцу (дом сирочади), 8. Викерсдорф. код Шалфелда 9. „Школа на мору" на фриском острву Јуисту, 10. Оденвалдшуле код Бенсхајма, 11. „На Солингу" код Холциндена, 12. Шондорф на Амерском Језеру, 13. Салем на Бодамском Језеру 14. Гаменхофен на Бодамском Језеру 15. Маријенау код Дахленбурга, 16. Вик на острву Фербу у Северном Мору 17. Школска форма на острву Шарфенбергу (Тегелско. Језеро код Берлина). 18. Хохвалдхаусен у Горњем Хесенском, 19. Лецлинген код Гарденлегена (између Берлина и Хановера).

Учитељ “ 155