Učitelj

226 Учитељ

« Првих седам школа је организовано према Лицовом плану, од којих је прва одређена за децу до 10 година, друга за ђаке од 10 до 14 година, Хамбинда и Бухенау за ђаке од 19—16 година, Биберштајн и Шпикерог за ђаке од 14—18 година.

У већини школа је спроведена коедукција, изузетак чине Лицови заводи и Шарфенберг. Гаменхофен је само за девојчице. Вик је одређен за физички слабу децу.

Немачки васпитни заводи, као што се већ види из њихове генезе, не претстављају ништа јединствено. Њихова индивидуалност се испољава у свему, у њиховом начину наставе, у васпитању и спољашњој и унутрашњој организацији. Код њих не видимо никакве унификације.

Већ у погледу организације не постоји никаква једнообразност. Постоје заводи са знатним бројем васпитаника и учитеља, највећи би био Солинг са 180 ђака и 25 учитеља, затим Оденвалд са приближним бројним стањем, а затим заводи с минималним бројем ђака и наставника, као Јуист (70 + 12), Маријенау и Шарфенберг са 65 ђака и 12 учитеља.

Исто важи и о дислокацији завода. Већина их је смештено у средњој и северној Немачкој, док их је на југу само неколико. При оснивању школа водило се највише рачуна о лепим и здравим крајевима. Неки се налазе у планинским и шумовитим местима, неки су на брежуљцима поред језера, а други опет на морским острвима. При избору места одлучивали су исто тако обзири на могућност извођења летњих и зимских спортова. Важно је, да у близини завода буде довољна количина воде за спортове на води. У том погледу су у незгодном положају само Оденвалд и Викерсдорф, где нема воде.

Заједничко код свих ових завода је то што су издвојени од градских центара, што чини суштину ових школа. Та одлика има и своју незгодну страну у погледу образовања учитеља, који су удаљеношћу од културних центара лишени библиотека и других средстава за своје усавршавање. Нарочито у том погледу рђаво стоји Викерсдорф, који је удаљен од Шалрелда 12 км., Оденвалд и Бухенац по 5 км. од среског места. Ова места немају ни железничке везе. На супрот њима згодан положај има Солинг, који је од Холцминдена удаљен само 2 км. |

У погледу школских зграда постоји знатна разлика између појединих завода. Неке од њих су врло скромне и просте, скоро пионерски примитивне, као Јуист или Маријенау (обе скоро основане), поред њих су друге с великим и модерним зградама, као Солинг, који располаже трима великим палатама, звездарницом, затим зоолошком баштом и другим зградама. Неки заводи, углавном Лицови, су у старим феу-