Učitelj

228 Учитељ.

је врло мали број њих, који се одлучи да дуже остану У приватној учитељској служби. | ј

Међу учитељима има доста странаца, највише Швајцараца (Швајцарска такође лиферује више учитеља него што их може да запосли), а затим Енглеза и Американаца. Учитељица је знатно мање него учитеља; узрок томе је свакако тај, што је овде више потребно напора и рада. Однос учитеља и васпитаника је другарски и пријатељски. За финансијску страну завода старају се друштва и приватне личности. Лицови заводи располажу дош и великим комплексима земље, чији приходи иду на издржавање завода. (Остали заводи су

друштвени, изузев Маријенау, који је приватно предузеће свога управника. Школарина је такође један од најзнатнијих извора за издржавање ових установа. Иза неких установа стоје угледне и утицајне финансијске личности, као нпр. принц Макс Боденски и др. .

Сеоски васпитни заводи у Немачкој носе револуционарни карактер. Они су постали као реакција против школског вербализма, строге касарнске дисциплине и невођење рачуна о унутрашњем животу детета, што тако маркантно карактерише немачко школство крајем 19 столећа. Противно идеалима старе школе која је гомилала суво и вербално знање, које није стајало ни у каквој вези са савременим питањима и противно суровој школској дисциплини, која се граничила обичном дресуром, ове школе поставиле су себи за идеал човека од хармоније тела и душе, човека са свестрано развијеним душевним животом, заинтересованог за све вредности и пуног полета за живот.

Васпитни заводи теже да васпитавају, а не само да уче. Средства моралног васпитања су ручни радови, телесно васпитање, путовања, ђачка самоуправа, скупштине, тако звана » Арепаввртасћеп« (вечерњи разговори), где се говори и дебатује о конкретним моралним питањима; најзад, ту долази у вези с моралним васпитањем уметничко васпитање, углавном музика. У свима овим школама радни дан почиње кратким музичким уводом. Религија овде није васпитни чинитељ; У наставном програму се налази интерконфесионално схватање историје религија; ако пак неко жели, да му се дете поучава у конфесији његове цркве, не чине се никакве сметње.

У овим тачкама моралног васпитања сви су заводи на једној линији; међутим мање јединства видимо у питању националног васпитања. У овом погледу на левом крилу своји Викерсдорф, који је космополитски оријентисан, а на десном крилу опет Маријенау, где се национално васпитање спроводи у духу хакенкројцлера (фашиста); средину пак чине Лицови заводи, који су у неколико конзервативни и заводи у Јуисту и Солингу, који су либерални и напредни.