Učitelj

236 Учитељ

Гласник Савеза трезвене младежи, уредник Слободан Поповић. Свеска за октобар ове године доноси чланке: Утицај алкохола на карактер младежи у доба сполног сазријевања од Д-р А. Ницка из Бихаћа, Белешке о ширењу трезвености у основној школи од Владимира Дражића, Омладина и трезвеност од Александра Раконца из Битоља, О васпитању сеоске младежи после школе од Драгутина Јанковића, учитеља, Алкохол и трезвеност од Живке Љ. Павићевић из Крагујевца и Оцене и прикази. Уз лист долази као додатак „Трезвена реч". Лист излази свакога месеца. Цена је 20 дин. годишње. Препоручен је за основне школе. Уредништво се налази у Београду, Пашићева ул. бр. 6.1 десно.

Просвета, лист за забаву, поуку и просвећивање. Излази у Сарајеву једанпут месечно. Цена на годину 60 динара. Уредник Ђорђе Пејановић, а власник Друштво Просвета. Изашла је октобарска свеска са одабраном садржином.

Војнички гласник, издање Министарства војске и морнарице, уређује одбор а уредник је бригадни ђенерал г. Драгољуб М. Динић. Војницима се лист даје бесплатно, а за претплатнике цена је 24 д. годишње. Војнички гласник излази

"двапут месечно, доноси чланке националне, патриотске и оба-

вештајне садржине, а доноси и илустрације знаменитих догађаја и личности.

. Предавач, лист за основну наставу и школски живот, издање Југословенског учитељског удружења секција Београд. Уредник Александар Ђ. Лукић, школски надзорник у Београду. Свеска за октобар тг. доноси опомену Уредништва претплатницима који дугују, да што пре измире дуг, јер се листови не могу добијати а неплаћати. Затим чланак Томе С. Костића, референта мин. просвете О аналфабетским течајевима, па Један час слободног разговора са ученицима од Хајнриха Гајслера, учитеља немачке школе у Београду, Напомене о предавању рачуна од Вујанца, Предавање о троуглу од Свет. КЕ: Поповића, Упутство за перспективно цртање од Дим. Ђ. Димитријећива, Песма Путници уз соколски састав од ФА Тошо вића, Наставна средства од Телебаковића, О учитељским пензијама од Свет. К. Поповића, Из школске ревизије од Ст. М. Мијатовића и Прикази.

„Предавач“ је одлуком господина Министра просвете препоручен за школске књижнице. Претплатна цена за чланове удружења 50 дин. а за нечланове 60 динара годишње. Администрација: Учитељски Дом, Београд.