Učitelj

Нове књиге и листови 935

В) Нове књиге и листови

Михаило Јасински, проф. љубљанског универзитета: Уговори српских владалаца са Дубровником као споменици. старог српског права. (Прештампано из „Архива за правне и друштвене науке"). Београд 1980 г.

Ј. Кгепатиг Чада, превела госпођица Јелисава Вавра, учитељица у Загребу, а издала „Звијезда“ у Загребу. — Књижица садржи говор великог учитеља Ј. Кришнамурти-а у Оменском кемпу 1929 г. који је осталој јавности предан радијем. Као интересантну по садржини коју даје један велики филозов препоручујемо је читаоцима.

Миодраг В. Матић, управник дома глувонемих у Јагодини: Како се чува од муцања, превод с немачког. 1980 г. —= Књига је посвећена наставницима глувонемих, слепих и муцавих, али је од интереса и за наставнике нормалне деце. Муцање је тежак недостатак за сваку особу која од тога пати, али је срећом излечива. Она се релативно лако искорењује само ако се с тим почне у њеном почетку. Доцније, када ухвати корена и пређе у асоцијативну афазију, ствар је много тежа, па је много пута и лечење безуспешно. Почетно муцање могу лечити интелигентни родитељи и наставници. Како — о томе нам говори ова књижица коју препоручујемо читаоцима.

Београдске општинске новине од 19 октобра 1980 г. посвећују целу свеску Браниоцима Београда приликом прославе петнаестогодишњице Одбране Београда. На насловном листу је слика тј Петра Радојловића, београдског матуранта, једног од витешки палих бранилаца. У свесци су слике Блаженопочившег Краља Петра, Великог Ослободиоца, па Њ. В. Краља Александра који је 1915 био Престолонаследник и Врховни Командант српске војске, затим слика „У одбрани Београда" на којој је приказано како неустрашиви браниоци Београда поседају рововске барикаде на обали код савског пристаништа у октобру 1915 г. и онда слике порушеног Београда. После тога долазе чланци о Београду и одбрани Београда. Многи су илустровани сликама појединих важних личности из одбране Београда и појединих момената из одбране. На крају је списак официра, подофицира, каплара, редова, добровољаца и жандарма, који су храбро пали у одбрани Београда 1914—1915 године. — „Београдске општинске новине", чији је уредник г. Слободан Ж. Видаковић, референт за штампу Општине града Београда, лепо се уређују и од интереса су за читаоце и ван Београда, а ова свеска посвећена Браниоцима Београда треба да краси сваку књижницу.